PSD-kongresszus: Dragnea Románia szuverenitásának és szomszédságpolitikájának megerősítését szorgalmazta

MTI 2018. március 10., 16:19 utolsó módosítás: 2018. március 10., 19:23

Románia szuverenitásának megerősítéséért és a szomszédaival ápolt kapcsolatrendszerének fejlesztéséért szállt síkra Liviu Dragnea pártelnök szombaton a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli kongresszusán.

Archív felvétel Fotó: Facebook/Liviu Dragnea

Több mint egyórás programbeszédében a bukaresti kormány vezető erejét képező PSD elnöke kifejtette: Romániának fejlesztenie kell stratégiai partnerségét az Egyesült Államokkal, együttműködését az Európai Unió tagállamaival, ugyanakkor saját gazdasági érdekeit is szem előtt kell tartania. Például mind a védelmi közbeszerzések, mind a fekete-tengeri energiahordozók kiaknázása terén olyan hosszú távú megállapodások kell kötnie, amelyek az ország műszaki fejlődését szolgálják, illetve amelyek Románia számára is nyereséget termelnek – magyarázta.

Románia szuverenitását Romániában kell megrajzolni és nem az országon kívül”

– szögezte le Dragnea. Hozzátette: a románság hálás a Nyugatnak a fejlődéséhez nyújtott támogatásért, de csak akkor lesz elismert nemzet, ha a jó viszonyt nem téveszti össze a szervilizmussal.

Dragnea szükségesnek nevezte a hazai vállalkozások védelmének jogszabályi erősítését is arra hivatkozva, hogy „az ügyészségek és adóhatóságok által riogatott, még éretlen” román tőke a rákényszerített egyenlőtlen harcban rendre alul marad a nehezen megadóztatható „külföldi spekulánsokkal” szemben.

A pártelnök kitért arra, hogy Romániának erősítenie kell kapcsolatait szomszédaival, és vissza kell szereznie 1989 után elvesztett ázsiai és afrikai piacait is. Az infrastruktúra-fejlesztés terén például Dragnea szerint

a kormány kiemelt célkitűzésként fogja kezelni, hogy Bukarestet mielőbb megteremtse az autópálya- és gyorsvasút-összeköttetést Bulgária, Szerbia, Magyarország és Moldova fővárosával.

Dragnea éles támadást intézett a választott vezetők hatalmát elbitorló „párhuzamos állam” ellen, és leszögezte: a PSD nem tesz le az igazságügyi reformról. Szerinte a 21. században normális, az alapvető jogokat védő törvényi keret kialakítását szorgalmazók azokkal a „hálózatokkal” kerültek szembe, amelyek törvénytelen hatalmukat féltik és a visszaélések folytatásában érdekeltek.

A PSD a titkosszolgálatok működését szabályozó törvények korszerűsítésével akarja megteremteni az alapvető jogok, az ártatlanság vélelmének garanciáit. „Azt kell elérnünk, hogy ennek az országnak az állampolgárait ne figyeljék meg többé törvénytelenül és ne tartóztassák le őket ok nélkül” – mondta a PSD elnöke.

Bár a párttagság által közvetlenül választott pártelnök leváltásáról vagy megerősítőséről az érvényes alapszabály szerint nem dönthet a PSD kongresszusa,

beszéde végén Dragnea kiprovokálta a küldöttekből, hogy megerősítsék tisztségében:

egy szónoki kérdéssel az általa javasolt gazdasági program és az igazságügyi reform véghezviteléhez kért és kapott közfelkiáltással támogatást a jelen lévő csaknem négyezer küldöttől.

A kongresszus idején az utcán ellenzéki tüntetők egy csoportja tiltakozott korrupcióellenes jelszavakkal. A demonstrálók szerint a PSD az igazságszolgáltatást politikai befolyás alá próbálja helyezni, hogy meggátolja a korrupt politikusok felelősségre vonását. A rendkívüli kongresszuson a PSD új ügyvezető elnököt és alelnököket választ. 

Kelemen Hunor a koalíció támogatásáról

A szövetség addig támogatja a koalíciót a parlamentben, amíg cselekedeteik által a közjót szolgálják, nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Szociáldemokrata Párt (PSD) szombati kongresszusán. „Addig támogatjuk ezt a koalíciót a parlamentben, amíg úgy érezzük, hogy tetteik és döntéseik által a közjót szolgálják, és döntéseik középpontjában az állampolgár áll” – mondta az Agerpres szerint Kelemen.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat