Pellegrini Bukarestben: a schengeni határokat délebbre kell tolni

MTI 2018. szeptember 11., 16:51 utolsó módosítás: 2018. szeptember 11., 16:52

Szlovákia támogatja Románia felvételét a schengeni övezetbe, és azon az állásponton van, hogy a schengeni határokat délebbre kell tolni az Európai Unió védelme érdekében – hangoztatta Peter Pellegrini szlovák kormányfő kedden Bukarestben.

Szlovákia támogatja Románia felvételét a schengeni övezetbe Fotó: MTI

Úgy vélekedett: ha egy tagország technikai szempontból felkészült arra, hogy tagja legyen a belső határellenőrzés nélküli övezetnek, akkor elfogadhatatlan politikai okokra hivatkozva halogatni annak felvételét, mert Európának fontos, hogy a schengeni határ minél délebbre kerüljön.

Pellegrini üdvözölte a bolgár, román, magyar és osztrák hálózatot összekötő BRUA gázvezeték építésének megkezdését, és a V4-ek soros elnökeként felajánlotta segítségét a – Brexit és európai parlamenti választások lebonyolítása miatt is – roppant mozgalmasnak ígérkező román uniós elnökség lebonyolításához.

Pellegrini a Romániában élő szlovák kisebbség helyzetéről is elégedetten nyilatkozott.

Közös sajtóértekezletükön vendéglátója, Viorica Dăncilă román miniszterelnök rámutatott: mind Szlovákia, mind Románia számára fontos a kohéziós politika, erre pedig Bukarest kiemelt hangsúlyt helyez majd a 2021-2027-es uniós költségvetés előkészítése során, amikor a jövő év első felében átveszi az Európai Unió soros elnökségét.

Dăncilă beszámolt róla: a szaktárcák vezetői munkavédelmi megállapodást írtak alá kedden, amely a Szlovákiában dolgozó román vendégmunkásokat segíti, egy másik, az oktatási tárcák között aláírt megállapodás pedig a több mint húsz-húsz egymással kapcsolatban álló szlovák és román egyetem közti együttműködést fejleszti.

Pellegrinit Klaus Johannis román államfő is fogadta Bukarestben, aki a megbeszélés utáni sajtóértekezleten – kérdésre válaszolva – rámutatott: Románia „ténylegesen és hatékonyan” harcol a korrupció ellen.

A román államfő kifejtette: erősödik az unióban az euró-szkeptikusok hangja, küszöbön áll a Brexit, ilyen körülmények között roppant fontos lesz az unió jövője szempontjából a jövő évi nagyszebeni (a Brexit utáni első) uniós csúcstalálkozó. Johannis elmondta: a szlovák miniszterelnökkel az európai projekt megerősítéséről egyeztetettek, és ezt a román elnökség idején is folytatni fogják.

Az uniós elnökség átvételére készülő Bukarestben egyébként diplomáciai nagyüzem kezdődött: kedden a lengyel és török külügyminiszter, szerdán a holland miniszterelnök is Romániában tárgyal, jövő hét elején pedig Bukarestben szervezik meg az – Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot tömörítő – úgynevezett Három Tenger Kezdeményezés államfői értekezletét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat