Orbánnal, Putyinnal riogatnak a melegházasság legalizálásának román hívei

MTI 2017. június 07., 21:43 utolsó módosítás: 2017. június 07., 21:58

Száz romániai civil szervezet és magánszemély fogott össze, hogy megakadályozza a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó, a melegházasság későbbi legalizálását ellehetetlenítő népszavazás kiírását – jelentették be a kezdeményezők szerdán Bukarestben.

A koalíció hívei egy férfi és egy nő önkéntes házasságaként határoznák meg a családot

A Respect elnevezésű, egyéni szabadságjogokat védő platformhoz többek között a Pro Democratia egyesület, az ActiveWatch médiafigyelő, a romániai Helsinki Bizottság, a bukaresti Független Médiaközpont és az azonos nemű párok társadalmi elfogadtatásáért küzdő Accept egyesület csatlakozott.

Sajtóértekezletükön Cristian Parvulescu politológus, a Pro Democratia tiszteletbeli elnöke úgy vélekedett: az illiberális eszmék térnyerése közepette az emberi szabadságjogok világszerte folyamatos támadásnak vannak kitéve.

„Az emberi szabadságjogokat manapság luxusnak tekintik. Ismerik Orbán Viktor vagy Vlagyimir Putyin álláspontját, amelyet a román társadalom egy része és sok román politikus is felkarol. Ilyen körülmények között szükségesnek láttunk egy ilyen mobilizálódást Romániában is" – jelentette ki Parvulescu.

Kifejtette: Romániában ismét a vallást és hagyományokat próbálják kijátszani az emberi jogok ellen,

a civil összefogást pedig azért hozták létre, hogy megvédje a polgári demokráciát és felmutassa a „követendő utat".

Mircea Toma, az ActiveWatch vezetője képmutatónak nevezte a Koalíció a családért nevű szervezetet, amely a család alkotmányos meghatározásának módosítását kezdeményezte. Úgy vélekedett: a népszavazást kezdeményező koalíció a kivándorlásért, a családok széteséséért és népességfogyásért érzett jogos társadalmi aggodalmat egy kisebbség – az azonos nemű párok – jogainak korlátozására akarja felhasználni, ami szerinte semmivel sem fogja segíteni a „hagyományos család" megerősödését.

A képviselőház május elején nagy szavazattöbbséggel elfogadta azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely egy férfi és egy nő önkéntes házasságaként határozná meg a családot a jelenlegi alaptörvényben szereplő „házastársak" kifejezés helyett. A keresztény egyházak támogatását élvező Koalíció a családért nevű ernyőszervezetnek alig félév alatt a szükséges félmillió helyett több mint hárommillió támogató aláírást sikerült összegyűjtenie polgári kezdeményezéséhez.

A román alaptörvény módosításához a parlament mindkét házának kétharmados többséggel kell elfogadnia az alkotmánymódosító tervezetet, amelyről a parlamenti elfogadásától számított 30 napon belül népszavazást kell kiírni. A szenátusi szavazásra és a referendumra várhatóan ősszel kerül sor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat