Nyilvánosságra kerül a titkos paktum: a legfőbb ügyészség és a SRI is hozzájárul

Balogh Levente 2018. március 28., 17:36

Miután a legfőbb ügyészség jelezte, hogy nincs akadálya a SRI-vel kötött titkos megállapodás nyilvánosságra hozatalának, és a SRI-nek sincs kifogása ellene, hamarosan feloldhatják a titkosítását.

Fotó: Facebook/SRI

Elvileg nincs többé akadálya annak, hogy a nyilvánosság elé kerüljön a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség között lértejött titkos megállapodás, miután a legfőbb ügyészség közölte: ennek részéről nincs törvényes akadálya, a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bzottság elnöke szerint pedig a hírszerzés is áldását adta a titkosítás feloldására.

A legfőbb ügyészség kedden este közölte, hogy teljesültek a törvényes feltételek a SRI-vel 2009-ben kötött megállapodás titkosításának feloldására. Hozzátették, várják a SRI véleményét, hogy szerintük feloldható-e a megállapodás titkosítása.

A legfőbb ügyészség befejezte a titkosítás feloldásáról szóló törvényes eljárások kivizsgálását, a végkövetkeztetés az, hogy a jelenlegi törvények alapján feloldható a dokumentum titkosítása”

– közölte az ügyészség.

A nap folyamán korábban ülésezett a SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság, amelynek elnöke, Claudiu Manda az ülést követően azt mondta, a hírszerző szolgálat sem látja akadályát annak, hogy nyilvánosságra hozzák a paktumot.

„Tájékoztattam a bizottságot, hogy tárgyaltam a SRI igazgatójával. Elemezte a helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy a megállapodás minden cikkelyének titkosítása feloldható és nyilvánosságra hozható. Tehát ami a szolgálatot illeti, egyetlen olyan elem sincs, amibe ne egyeztek volna bele” – nyilatkozta Manda.

A bizottság elnöke hozzátette, hogy a megállapodás a legfőbb ügyészség és a hírszerző szolgálat között jött létre, így az ügyészségnek is bele kell egyeznie, hogy feloldják a dokumentumok titkosítását. Miután nem sokkal később az ügyészség is közölte, hogy ez megtörtént, várhatóan hamarosan feloldhatják a megállapodás titkosítsát.

Mint arról beszámoltunk,

a SRI és az ügyészségek közötti megállapodások titkosításának feloldását Viorica Dăncilă kormányfő kérte.

A miniszterelnöki hivatal a közérdekre hivatkozva kérte a megállapodások nyilvánosságra hozatalát. Az indoklás szerint tilos bármilyen információt törvénytelenség vagy adminisztrációs hiba elkendőzése céljából államtitokká minősíteni.

Ezt megelőzően az elnöki hivatal közleményben cáfolta azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint a – Klaus Johannis államfő által elnökölt – Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött a SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA). A miniszterelnök bejelentése nyomán Tudorel Toader igazságügy-miniszter hivatalosan is felszólította a legfőbb ügyészséget a megállapodások titkosításának feloldására. B. L.

A CSM is tisztázná a brüsszeli érdeklődés okait

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói osztálya arról döntött kedden, hogy levélben kérik fel az Európai Bizottságot: tisztázzák, miért érdeklődtek a korrupciós ügyekben indított bűnvádi eljárásokról. A CSM közleménye értelmében a bírói osztály azt követően döntött így, hogy a napokban megjelent a sajtóban egy 2012. október 10-i keltezésű, az Európai Bizottságnak tulajdonított dokumentum, amelyben az akkor folyamatban lévő bűnvádi eljárásokról érdeklődtek.
Az idézett forrás szerint a bírói osztály az igazságügyi minisztériumhoz is intézett egy kérést, hogy tájékoztassák, milyen dokumentumokat küldtek az EB kérésére, beleértve az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) kiértékelésében részt vevő bíróságokkal kapcsolatban is.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat