Népszavazás: a kezdeményezők tiltakoznak a pártpolitikai beskatulyázás ellen

MTI 2018. szeptember 20., 16:19

A család alkotmányos meghatározásának módosításáról kiírt romániai népszavazás politikai kisajátítása és beskatulyázása ellen tiltakozik az alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű, egyházi hátterű ernyőszervezet.

Csütörtökön kiadott közleményükben leszögezik:

a több mint hárommillió aláírással támogatott polgári kezdeményezés semmiképp sem köthető a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) vagy a PSD-kormányhoz.

A szervezet csak az aláírásgyűjtés támogatásáról írt alá annak idején együttműködési megállapodást a kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció pártjaival és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párttal (PNL).

Rámutatnak: magát az alkotmánymódosító törvényjavaslatot sem lehetett volna elfogadni a szükséges több mint kétharmados többséggel a parlamentben ellenzéki támogatás nélkül. A népszavazást Románia kormánya és nem a PSD szervezi, ezért aki a kormány politikai színe miatt akarja bojkottálni a népszavazást, az legyen következetes, és a jövő évi elnökválasztásra se menjen el szavazni, ha azt ugyanaz a PSD-kormány szervezi – érvelt állásfoglalásában az alkotmánymódosítást kezdeményező szervezet.

A közlemény szerint a népszavazáson nem valamely párt mellett vagy ellen kell állást foglalni, a kezdeményezés a család fogalmának akar alkotmányos védelmet biztosítani, és „az élet természetes rendjének megőrzéséről” szól.

A Koalíció a családért szerint a „genderideológia” radikálisai agresszív médiakampányt folytatnak a román ortodox egyház ellen: a szervezet ezt elítéli, és arra kéri híveit, ne válaszoljanak erre hasonlóan „erőszakos és vulgáris” nyelvezettel.

Romániában október 6-án és 7-én rendezik meg azt az alkotmánymódosító népszavazást, amely úgy pontosítaná az alaptörvényt, hogy a család „egy férfi és egy nő házasságán” alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos alkotmányban a „házastársak” fogalom szerepel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat