Nem folytathatnak kereskedelmi tevékenységet a tisztségviselők – a képviselőház szerdán elutasította az erről szóló tervezetet

Hírösszefoglaló 2018. november 21., 17:09

Elutasította szerdán a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a parlamenti képviselők és szenátorok, a miniszterek, a polgármesterek, a prefektusok és a megyei tanács-elnökök egyéni vállalkozókként kereskedelmi tevékenységet folytathattak volna – írja az Agerpres.

Fotó: Cdep.ro

A döntést azt követően hozta meg az alsóház, hogy az alkotmánybíróság helyt adott Klaus Johannis elnök óvásának, és teljes egészében alaptörvénybe ütközőnek ítélte a jogszabályt. A szenátus korábban szintén elutasította a tervezetet, a képviselőház döntő fórumként szavazott róla.

A törvényjavaslat eltörölte volna a köztisztség gyakorlás és az üzleti tevékenység átláthatóságáról szóló, 2003/161-es törvény azon kitételét, amely tiltja a szenátorok, a képviselők, a kormánytagok, a prefektusok, az alprefektusok, a polgármesterek, az alpolgármesterek, a megyei tanácselnökök és a tanácselnök-helyettesek számára, hogy kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozók legyenek.

A törvényt eredetileg tavaly december 20-án fogadta el a képviselőház döntő kamaraként, miután a szenátus elutasította azt.

Johannis elnök alkotmányossági kifogást emelt ellene, többek között azzal érvelve, hogy mivel a jogszabály a törvényhozók jogállását is érinti, együttes ülésen kellett volna szavaznia róla a parlament két házának, de ez nem így történt, sőt: a szenátus el is utasította az indítványt. Johannis ugyanakkor rámutatott: sértené a közérdeket, ha az üzleti életben is részt vevő személyek döntenének a közpénzek felhasználásáról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat