Nem biztos, hogy visszavonhatják lemondásukat a miniszterek

Hírösszefoglaló 2017. június 22., 15:37 utolsó módosítás: 2017. június 22., 15:47

Alina Petrescu, Sorin Grindeanu ügyvivő kormányfő szóvivője csütörtöki sajtóértekezletén azt állította, hogy a miniszterek lemondásait nem lehet már visszavonni, a kormány működését szabályozó törvény szerint egy kormánytag lemondása a „tudomásul vétel” – de legkésőbb 15 nap – után visszavonhatatlanná válik.

Alina Petrescu kormányszóvivő Fotó: Gov.ro

A szóvivő az MTI beszámolója szerint megjegyezte, hogy számos miniszter kérvénye, amelyben visszavonja lemondását, szó szerint azonos szövegrészeket tartalmaz.

A Digi 24 hírtelevízió által megszólaltatott Mircea Titus Dobre idegenforgalmi miniszter szerint ugyanakkor a kormányszóvivő helytelenül értelmezi a törvényszöveget, mert nem a lemondó nyilatkozatnak a kabinet főtitkárságán történő iktatása, hanem a miniszteri tisztség megüresedéséről szóló elnöki rendelet jelenti a lemondás „tudomásul vételét”.

A műsorvezető visszatérő kérdései elől kitérve a tárcavezető

nem adott magyarázatot arra: mi a tétje a lemondó nyilatkozatok visszavonásának,

miután a kabinet egészének megbízatását visszavonta a parlament.

Amint arról beszámoltunk, a román parlament által szerdán leváltott Grindeanu-kabinet több, korábban lemondott minisztere írásban jelezte a kormánynál csütörtökön, hogy meggondolta magát, és mégsem kéri felmentését.

Kora délutánig húsz tárcavezető kérvényét iktatták a kabinet főtitkárságán.

Az MTI emlékeztet: múlt héten Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével valamennyi miniszter benyújtotta lemondását, miután a szociálliberális koalíció pártjai megvonták támogatásukat Sorin Grindeanu kormányától. A – pártvezetés által kizárással fenyegetett – miniszterek lemondatásától azt remélte Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök, hogy ezzel a vele szembeszálló, tisztségéhez ragaszkodó Grindeanut is lemondásra kényszeríti. Miután ezt nem sikerült elérnie, okafogyottá vált a miniszterek beáldozása a pártvezetés számára.

A lemondó nyilatkozatok közül Grindeanu egyelőre csak Dragnea két bizalmasának, Carmen Dan belügyminiszternek és Sevil Shhaideh kormányfőhelyettesnek a lemondását továbbította az elnöki hivatal felé, de

Klaus Johannis államfő még egyetlen minisztert sem mentett fel tisztségéből.

Grindeanu a bizalmatlansági indítvány vitája előtt azzal is megpróbált borsot törni a pártelnök orra alá, hogy felmentette tisztségéből a regionális fejlesztési minisztérium 12 második vonalbeli tisztségviselőjét, hogy a tárca – Dragneához hű – vezetője, a még tisztségben lévő Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes

ne tudja „politikai célokra” használva hirtelen szétosztani a mindeddig visszatartott csaknem félmilliárd eurónyi fejlesztési alapokat.

Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter azzal indokolta a lemondó nyilatkozatok visszavonását, hogy Grindeanu sorra váltja le az államtitkárokat, „nincs már aki aláírjon egy hivatalos iratot a tárcáknál”, valamint azzal, hogy a minisztereknek gondoskodniuk kell a központi közigazgatás működőképességéről az új kormány beiktatásáig tartó átmeneti időszakban.

Miután a parlament szerdán megszavazta a szociálliberális koalíció által előterjesztett bizalmatlansági indítványt, a teljes Grindeanu-kormány megbízatása megszűnt, függetlenül attól, ki nyújtotta be korábban lemondását. Az alkotmány szerint a kabinet korlátozott jogkörökkel, ügyvivőként marad hivatalban a következő kormány beiktatásáig.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat