Munkaszüneti nappá nyilvánította a kormány augusztus 14-ét

Krónika 2017. július 20., 16:39

A bukaresti kormány csütörtökön elfogadott határozatával szabadnappá nyilvánította augusztus 14-ét, hétfőt a közszféra alkalmazottai számára. Ezzel meghosszabbított hétvége alakul ki, tekintve, hogy augusztus 15-e (Nagyboldogasszony napja) is hivatalos munkaszüneti nap.

Az Agerpres hírügynökség által idézett kormányhatározat szerint a szabadnapot augusztus 19-én kell bepótolniuk a közalkalmazottaknak rendes munkaprogrammal, vagy a munkaidő meghosszabbításával, legkésőbb augusztus 25-ig.

Különben a romániai közalkalmazottak június első napjaiban ötnapos vakációt kaptak, miután az akkori, Sorin Grindeanu vezette kormány pihenőnappal kötötte össze a tavaly ősszel munkaszüneti nappá nyilvánított június elsejei gyermeknapot a pünkösdi ünnepnapokkal.

A román parlament a tavalyi választásokat megelőző időszakban emelte az addigi 12-ről 14-re a hivatalos munkaszüneti napok számát, amibe húsvét és pünkösd vasárnapját is beleszámolják. A törvényhozók ekkor szavazták meg, hogy január 24., a román fejedelemségek (Moldva és Havasalföld) 1859-es egyesülésének ünnepe, illetve június 1., a nemzetközi gyermeknap is munkaszüneti nap legyen Romániában.

A 2012-es választási évben nyilvánították hivatalos ünnepnappá november 30-át, Szent András ünnepét, az evangéliumot a Fekete-tenger térségében hirdető apostol névnapját: a román ortodox egyház ezen a napon ünnepli azt, hogy a román nép „már kétezer éve” felvette a kereszténységet. A munkatörvénykönyv szerint munkaszüneti nap továbbá január 1-je és 2-a, húsvét első és másodnapja, május 1-je, pünkösd első és másodnapja, augusztus 15-e (Nagyboldogasszony), december 1-je (Románia hivatalos nemzeti ünnepe), valamint karácsony első és másodnapja.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat