Mihai Fifor ügyvivő kormányfő leváltotta a Mihai Tudose által megvédett rendőrfőnököt

MTI 2018. január 17., 17:03

Mihai Fifor, Románia ideiglenes miniszterelnöke első intézkedései egyikeként szerdán felmentette tisztségéből a távozó kormányfő által megvédett rendőrfőnököt.

Cătălin Ioniță Fotó: Facebook/Alexandru Catalin Ionita

A román rendőrség élére Bogdan Despescu helyére Cătălin Ionițát, a rendőrség korrupcióellenes részlegének vezetőjét nevezték ki hat hónapra ideiglenes parancsnoknak.

Bogdan Despescu leváltását múlt hét kedden kezdeményezte az akkor még tisztségben lévő Mihai Tudose kormányfőnél Carmen Dan belügyminiszter, miután kiderült, hogy a rendőrségnél dolgozik az a pedofil férfi, aki az előző héten egy felvonóban szexuálisan bántalmazott két gyereket.

Mihai Tudosénak kormányfői tisztségébe került, hogy nem volt hajlandó eleget tenni a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea bizalmasaként ismert belügyminiszter kérésének, sőt megvédte a rendőrfőnököt.

Bár a Tudose és Dragnea közötti feszültség régebbi keletű volt, ez a nyílt szembeszegülés a pártvezető akaratával vezetett oda, hogy a PSD végrehajtó bizottsága megvonta a politikai támogatást a kormányfőtől, lemondásra kényszerítve őt.

A román rendőrség államtitkári rangú parancsnokát a miniszterelnök nevezi ki és válthatja le a belügyi tárcavezető javaslatára. Carmen Dan a személycserét pedig azzal indokolta, hogy helyre kell állítani a rendőrségbe vetett közbizalmat.

A belügyminiszter korábban más rendőri vezetőket is lemondásra szólított fel, köztük Radu Gavrișt, a gyilkossági részleg fejét, az egyedüli rendőri vezetőt, aki nyíltan állást foglalt a büntetőjog módosítását célzó szociáldemokrata javaslatok ellen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat