Megfelelt az alaptörvénynek a Grindeanu-ellenes bizalmi szavazás

Krónika 2017. július 12., 14:19 utolsó módosítás: 2017. július 12., 14:20

Elutasította szerdán a bukaresti alkotmánybíróság Sorin Grindeanu volt kormányfő kérelmét a bizalmatlansági indítványról lezajlott szavazás körülményeinek kivizsgálásával kapcsolatban.

Grindeanu kifogásolta, hogy a honatyák többsége láthatóan szavazott a parlamentben a később megbuktatott kormányról Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Sorin Grindeanu június 29-én intézett levelet az alkotmánybíróság elnökéhez, Valer Dorneanuhoz, kérve, vizsgálják ki az általa vezetett kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos szavazás körülményeit.

A román alkotmánybíróság befogadhatatlanként elutasította Sorin Grindeanu óvását. A taláros testület egyhangúlag hozott döntést illetékessége elhárításáról, indoklást azonban később tesz közzé.

Grindeanu azt írta: nem kéri a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos június 21-ei voksolás eredményének megsemmisítését. Viszont arra kérte az alkotmánybíróság elnökét, vizsgálja meg, milyen körülmények között voksoltak a törvényhozók az indítványról, és a jövőben kötelezze a parlamentet, hogy tartsa tiszteletben a titkos szavazásra vonatkozó alkotmányos előírásokat.

Grindeanu felidézte, hogy több honatya is úgy szavazott a bizalmatlansági indítványról, hogy láthatóvá tette opcióját, noha a szabályzat titkos, golyós szavazást ír elő.

Hozzátette: javasolná, hogy a képviselőház és szenátus közös tevékenységeire vonatkozó szabályzatot egészítsék ki azzal a kikötéssel, miszerint amennyiben a szavazás nem az előírások betartásával történik, ismételjék meg azt.

Az Agerpres hírügynökség által idézett Grindeanu szerint az a mód, ahogyan a bizalmatlansági indítványról döntő, június 21-ei parlamenti szavazás lezajlott, alkotmányos jellegű jogi konfliktust idézett elő az állami hatóságok között, mivel a szavazás eredménye közvetlenül érintette a kormányt.

Július 5-én a szenátus és a képviselőház állandó bizottságai azt kérték az alkotmánybíróságtól, hogy utasítsák el a volt kormányfő kérelmét, ugyanis ennek megírásakor Sorin Grindeanu már nem volt miniszterelnök, hiszen a Hivatalos Közlönyben is megjelent már addig a bizalmatlansági indítvány eredménye. A voksolás titkosságával kapcsolatban a két ház bizottsága felhívta a figyelmet, hogy a szabályzatnak megfelelően zajlott a bizalmatlansági indítvány szavazása.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat