Létrejött az állítólagos választási csalást kivizsgáló bizottság

Balogh Levente 2017. május 11., 16:17 utolsó módosítás: 2017. május 11., 16:18

Létrehozta a parlament két háza csütörtöki együttes ülésén azt a vizsgálóbizottságot, amelynek feladata a 2009-es államfőválasztáson állítólag elkövetett választási csalások felderítése.

Traian Băsescu

A honatyák 241-86 arányban szavazták meg az indítványt. Az ellenzéki PNL és az USR ellenezte a javaslatot, többek között arra hivatkozva, hogy a legfőbb ügyészség már nyomozást indított az ügyben, így a parlamenti bizottság indokolatlan.

A honatyák jogállását rögzítő törvény módosítása nyomán

a bizottság előtt minden beidézett tisztségviselő köteles megjelenni, vagy álláspontját írásban elküldeni, ellenkező esetben jogilag felelősségre vonható.

Az ellenzék fontolgatja, hogy alkotmánybíróságon támadja meg a bizottság létrehozását. Raluca Turcan, a PNL elnöke szerint a bizottsággal a kormányoldal célja az, hogy nyomást gyakoroljon az igazságszolgáltatásra.

Traian Băsescu volt államfő, a 2009-es választás győztese, a PMP elnöke

félig tréfásan megjegyezte: ha végül az eredetileg vesztes Mircea Geoanát hirdetik ki győztesként, akkor egyrészt Klaus Johannis jelenlegi elnöknek vissza kell vonulnia, neki pedig jogában áll majd újabb mandátumért indulni.

Mint arról beszámoltunk, a választási csalással kapcsolatos vádakat Octavian Andronic újságíró vetette fel, aki 2009-ben a választásokat végül megnyerő Traian Băsescu akkori államfő politikai tanácsadója volt. Andronic az Evenimentul Zilei című napilapban közölt cikkében azt állította: Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész, George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori igazgatója, Florian Coldea, a SRI második embere és Gabriel Oprea későbbi belügyminiszter 2009-ben, az elnökválasztás második fordulóját megelőzően Băsescu érdekében beavatkozott a választási folyamatba.

Andronic szerint Oprea hívta meg őt a lakásába, ahol a többiek már ott voltak, és várták a választási eredményeket. Mint ismeretes, akkor Băsescu csupán hajszállal verte meg a PSD jelöltjét, Mircea Geoanát, és fölmerült, hogy manipulálták a választási eredményeket előbbi érdekében. Andronic azt sejteti, hogy az említett állami vezetők utólag mindent elkövettek annak érdekében, hogy a vesztes fél ne tudja megóvni az eredményt.

Az államfői hivatal ugyanakkor közölte: nem vizsgálódhat parlamenti bizottság olyan ügyben, amelyben az igazságszolgáltatás már nyomozást indított.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat