HIRDETÉS

Letették az esküt a Tudose-kormány új miniszterei

Krónika 2017. szeptember 12., 15:31 utolsó módosítás: 2017. szeptember 12., 15:48
HIRDETÉS

Letette az esküt kedden a Tudose-kormány két minisztere, miután az államfő jóváhagyta a kinevezésüket. A védelmi tárca élére Mihai Fifor eddigi gazdasági miniszter került, akinek helyét Gheorghe Simon Máramaros megyei képviselő vette át.

Mihai Fifor gazdasági minisztert, a kormány fő erejét adó szociáldemokrata Párt (PSD) országos tanácsának elnökét jelölte pártja kedden a múlt héten megüresedett védelmi miniszteri posztra. A gazdasági minisztérium élére Gheorghe Simon Máramaros megyei képviselőt, a PSD egyik alelnökét javasolták.

A védelmi tárcát eddig vezető Adrian Tutuianu alig két hónap után egy „kommunikációs hibára” hivatkozva mondott le, miután a tárca egyik közleményét a média úgy értelmezte, hogy a minisztériumnak nincs pénze a szeptemberi fizetésekre.

HIRDETÉS

Az eredetileg filozófus végzettségű Fifor a PSD-t vezető Liviu Dragnea házelnök egyik bizalmi embere.

Két éve a jobboldali Klaus Iohannis államfő elutasította, hogy közlekedési miniszterré nevezzék ki, mondván, hogy nincs megfelelő végzettsége.

Az elnök ez alkalommal nem emelt kifogást Fifor ellen, és a PSD mindkét miniszterjelöltjének kinevezését aláírta. Az államfő elvileg egy alkalommal elutasíthatja a kormányfő jelöltjét valamely megüresedett miniszteri posztra.

A jelöléseket Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Mihai Tudose miniszterelnök közös sajtótájékoztatón, a PSD keddi vezetőségi ülése után jelentették be.

A 47 éves Fifor román irodalomból szerzett mesterfokozatú diplomát, antropológiából doktorált, az utóbbi tíz évben azonban politikatudományi, közigazgatási és biztonságpolitikai témákban is posztgraduális képesítéseket szerzett, s az előző parlamenti ciklusban a szenátus védelmi bizottságának tagja volt.

Fifor a hadsereg felszerelésének korszerűsítését nevezte fő feladatának.

Bukarest nagyszabású haderőfejlesztést jelentett be, és vállalta, hogy az idei évtől kezdődően legalább egy évtizeden keresztül a hazai össztermék (GDP) két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

A kormány új miniszterei kedden délután tették le a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS