Lerövidül a foglyok büntetése a rossz börtönkörülmények miatt

Krónika 2017. július 14., 20:09 utolsó módosítás: 2017. július 14., 22:34

Kihirdette pénteken Klaus Johannis államelnök a büntetőjogi eljárás során kiszabható, szabadságkorlátozással járó büntetések és intézkedések végrehajtását szabályozó 2013/254-es számú törvényt módosító jogszabályt.

A jogszabály értelmében valamennyi, nem megfelelő fogvatartási körülmények között letöltött 30 napért hat nappal lerövidül a foglyok büntetése. A kormány változata szerint csak három nap járt volna minden 30 nap után, amelyet rossz körülmények között töltött le a fogoly.

Nem megfelelő fogvatartási körülménynek minősül, ha a cellában az egy fogvatartottra jutó terület 4 négyzetméter vagy annál kevesebb (ebben nincs benne a mosdó és az élelmiszer tárolására alkalmas rész).

Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha a rabnak nincs lehetősége szabad levegőn végzett tevékenységekben részt venni, ha nem éri természetes fény, ha nem megfelelő a cella szellőzöttsége, ha nincs lehetősége egyedül használni a mellékhelyiséget vagy tisztálkodni, vagy ha a szoba falai nedvesek vagy penészesek.

A jogszabályt nem alkalmazzák olyan esetekben, amikor jogerős ítéletben kártérítés kifizetéséről döntött nem megfelelő fogvatartási körülmények miatt valamely hazai bírói testület vagy az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint az elfogadott törvény azt is előírja, hogy Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított két hónapon belül minden börtön állapotát felmérik, négy hónapon belül pedig a fogvatartottak állapotáról és körülményeiről is jelentés készül. A jogszabály azokra vonatkozik, akik 2012 óta kerültek börtönbe.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alkotmányossági kifogást emelt a tervezet ellen, azonban a bukaresti alkotmánybíróság elutasította az óvást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat