Laura Kövesi továbbra is élvezi Washington támogatását

Krónika 2017. július 06., 13:45 utolsó módosítás: 2017. július 06., 14:00

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a washingtoni kormány és Amerika bukaresti nagykövetsége változatlanul bízik Laura Codruţa Kövesinek, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének a munkájában.

Hans Klemm nagykövet bízik a DNA vezetőjében Fotó: Barabás Ákos

Amikor újságírók a bukaresti parlamentben arról kérdezték, hogy az amerikai kormány és az USA bukaresti nagykövetsége változatlanul támogatja-e Laura Codruţa Kövesit, a nagykövet azt mondta: „bízunk a munkájában”.

Arra a kérdésre, hogy veszélyben van-e Kövesi a körülötte kialakult botrány miatt, Hans Klemm azt felelte, hogy erről „a román hatóságoknak kell dönteniük".

Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke csütörtökön találkozott az Egyesült Államok bukaresti képviseletének helyettes vezetőjével, aki távozik Romániából. A találkozón részt vett Hans Klemm nagykövet is.

Az elmúlt időszakban össztűz zúdul Laura Codruţa Kövesire annak nyomán, hogy az egyik, általa szakmai okok miatt felmentésre javasolt ügyész azt állította: a főügyész személyes utasítása volt, hogy a többrendbeli korrupcióval gyanúsított volt idegenforgalmi minisztert, Elena Udreát őrizetbe vegyék. Egy néhány fős csoport – köztük Liviu Pleșoianu szociáldemokrata (PSD) képviselő – második napja tüntet a DNA székháza előtt, követelve Kövesi büntetőjogi felelősségre vonását, azzal vádolva a vezető ügyészt és a DNA-t, hogy lábbal tiporja a jogállamiságot. Pleșoianu egyúttal felszólította Kövesit, hogy jelenjen meg a 2009-es elnökválasztáson elkövetett állítólagos visszaéléseket vizsgáló parlamenti bizottság előtt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat