Kövesi fityiszt mutatott a parlamenti vizsgálóbizottságnak

MTI 2017. június 08., 19:29

Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze arról értesítette a 2009-es elnökválasztás ügyében vizsgálódó bukaresti parlamenti különbizottságot csütörtökön, hogy nem fog a testület elé járulni.

Kövesi a parlamenti különbizottság belső szabályzatának alkotmányosságát is megkérdőjelezte

A május első felében megalakult különbizottság jövő hétre rendelte be Kövesit, aki azonban a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) egy tíz éve hozott határozatára hivatkozva megtagadta kihallgatását. Az idézett CSM-határozat szerint az ügyészeket nem kötelezhetik, hogy tanúvallomást tegyenek a parlamenti bizottságok előtt, mivel az alkotmányos előírások szerint egy másik hatalmi ághoz, a igazságszolgáltatáshoz tartoznak.

A DNA főügyésze a különbizottság belső szabályzatának alkotmányosságát is megkérdőjelezte.

Állítása szerint egy 1994-ből származó alkotmánybírósági határozat megállapította: sértik az alaptörvényt a képviselőház és szenátus belső működési szabályzatának azon cikkelyei, amelyek kötelezőként tüntetik fel a beidézett személyek megjelenését a parlamenti vizsgálóbizottságok előtt.

A román parlament azoknak a sajtóinformációknak a kivizsgálása érdekében alakított különbizottságot, amelyek szerint egyes állami tisztségviselők törvénytelenül befolyásolni próbálták a 2009-es elnökválasztás kimenetelét, hogy újabb mandátumhoz juttassák Traian Băsescu akkor hivatalban lévő államfőt.

A DNA és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) állítólagos összefonódását rendszeresen bíráló Evenimentul Zilei napilap április elején arról cikkezett, hogy 2009-ben az erőszakszervezetek vezetői döntő módon befolyásolták a választás kimenetelét. A lap ezt azzal támasztotta alá, hogy a második forduló éjszakáján a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetői és Laura Codruța Kövesi akkori legfőbb ügyész állítólag Gabriel Oprea volt belügyminiszter lakásán találkoztak. Korábban egyébként Oprea is megtagadta, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság elé járuljon.

A szociálliberális kormánytöbbség által kezdeményezett különbizottság szabályzata büntetőeljárást helyez kilátásba azon beidézett tisztségviselők számára, akik nem hajlandók segíteni a bizottság munkáját. A jobbközép ellenzék szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) most már nem azt akarja bebizonyítani, hogy 2009-ben Băsescu valójában alulmaradt az elnökválasztáson, hanem csak az érdekli, hogy meghurcolhassa az azóta korrupcióellenes főügyésszé lett Kövesit, amiért a vádhatóság a politikai elit számos jeles képviselőjét juttatta rács mögé.

A 2009-es elnökválasztás második fordulójában a hivatalban lévő Traian Băsescu államfő úgy szerezte meg második ötéves mandátumát, hogy alig több mint fél százalékponttal, 70 ezer szavazattal múlta felül ellenfelét, Mircea Geoană szociáldemokrata pártelnököt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat