Korrupciós gyanú Vlădescu ellen: a DNA szerint a volt pénzügyminiszter két ízben is kenőpénzt fogadott el

Balogh Levente 2018. április 18., 17:12

Vasútvonal-felújítási pályázatok kapcsán kenőpénz elfogadásával gyanúsítja Sebastian Vlădescu volt pénzügyminisztert a DNA, amely a bűnvádi eljárás jóváhagyását kéri a volt tárcavezető ellen.

Sebastian Vlădescu (archív) Fotó: Agerpres

A bűnvádi eljárás elkezdésének jóváhagyását kérte szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter ellen, akit kétrendbeli vesztegetés elfogadásával gyanúsítanak. Mint ismeretes, a hatályos törvények értelmében egy volt miniszter ellen csak akkor indulhat bűnvádi eljárás, ha azt az államfő is jóváhagyja.

Vlădescut azzal gyanúsítja a DNA, hogy miniszteri mandátuma idején két ízben is kenőpénzt kapott egy külföldi cégtől, amely a Bukarest–Konstanca-vasútvonal felújítási munkálatait végezte.

A korrupcióellenes ügyészek által folytatott nyomozás során arra a következtetésre jutottak, hogy a volt miniszter és az ügyben érintett többi személy összesen mintegy húszmillió euró kenőpénzt kapott a cégtől a 2005 és 2014 közötti időszakban azért, hogy egyrészt azért vessék latba a befolyásukat, hogy az illető céggel kössön a román állam szerződést, és időben fizesse ki a munkálatok ellenértékét, másrészt azért, hogy egy másik vasútvonal-felújítási munka után visszafizessék a cégnek az áfát.A kenőpénzként kifizetett összeget a román állam által kifizetett pénzek egy bizonyos százalékában szabták meg.

A DNA szerint a bűncselekményeket két szakaszban hajtották végre. A 2005 és 2014 közötti időszakban az érintett külföldi cég illetékesei megegyeztek Vlădescuval, Mircea-Ionuț Costea volt pénzügyminisztériumi vezetővel és Mihaela Mititeluval, aki közel állta a vasúttársaság vezetőihez, hogy a román vasúttársaság által a Bukarest–Konstanca-vasútvonal felújítására kiírt pályázaton elintézik, hogy a céggel kössenek szerződést, és időben fizessék a munkálatokért járó díjat. Cserébe a munkálatok értékének 3,5 százalékát kérték.

A kenőpénz egy fiktív láncolaton keresztül jutott el a címzettekhez, amelynek egy ügyvédi iroda is része volt, valamint a három érintett személy által ellenőrzött cégek, amelyekkel fiktív szerződéseket kötöttek.

Ennek nyomán Vlădescu közel egymillió euró kenőpénzt kapott. Costea 4,5, Mititelu pedig hárommillió euróhoz jutott törvénytelenül.

A második szakaszban 2009-ben az előző évi kormányváltás és a gazdasági válság nyomán a cég immár az államtól kapott összeg tíz százalékának kifizetését vállalta Vlădescunak, Constantin Dascălu volt közlekedési minisztériumi államtitkárnak és Cristian Boureanu volt demokrata-liberális párti parlamenti képviselőnek.

A volt miniszternek és az államtitkárnak fejenként összesen kétmillió eurót ígértek annak fejében, hogy egyrészt vessék latba a befolyásukat a Bukarest–Konstanca-vasútvonal felújításáért járó összegek időben történő kifizetése érdekében, másrészt azért, hogy megkapják a Bukarest–Câmpina-vasútvonal felújítási munkálataiért járó pénzt, illetve az elmaradt áfa összegét. Ugyancsak kétmillió eurót ígértek Boureanunak, hogy befolyást gyakoroljon Vlădescura és a közlekedési tárca illetékeseire a cég érdekében.

A kenőpénz célba juttatásához újabb, ötszintes fiktív láncolatot hoztak létre, amelyekben adóparadicsomokban bejegyzett, svájci és ciprusi bankszámlákkal rendelkező cégek vettek részt.

A DNA szerint a beígért kétmillió euróból Vlădescu 2011 és 2013 között 65 ezret kapott meg, ezzel egy olyan offshore céget finanszíroztak meg, amelynek ő volt a társtulajdonosa. Dascălu 1,1, Boureanu pedig 2,2 millió eurót kapott, vagy készpénzben, vagy különböző juttatások formájában.
Vlădescu 2005-től 2007-ig, majd 2009 decemberétől 2010 októberéig töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget. A DNA még kedden házkutatást tartott a volt miniszter otthonában, és ki is hallgatták.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat