Kormányválság: a bukaresti lapok elhúzódó válságra számítanak

MTI 2017. június 15., 14:20 utolsó módosítás: 2017. június 15., 14:21

A csütörtöki román lapok elhúzódó kormányválságra számítanak azt követően, hogy a koalíció pártjai megvonták a bizalmat Sorin Grindeanu miniszterelnök kabinetjétől, és a kormányfő nem hajlandó lemondani.

Fotó: Pixabay.com

A román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a vele együtt kormányzó liberális ALDE megvonta szerdán a politikai támogatását a Grindeanu-kormánytól, miután Liviu Dragnea PSD-elnök elégedetlen volt a kormány első hat hónapi teljesítményével. Grindeanu kormánya januárban lépett hivatalba.

Az Adevărul című liberális újság blogrovatának egyik kommentátora arra számít, hogy a válság mélyülni fog a következő napokban,

a következmények pedig beláthatatlanok.

Az elemző szerint a kormányfő teljesíthetetlen feltételeket szabott lemondásához. Grindeanu egyebek mellett kijelentette: csak akkor távozik önként posztjáról, ha biztos lesz abban, hogy Klaus Johannis államelnök ugyancsak a PSD-ből kér fel valakit kormányalakításra.

Az Adevărul kommentátora szerint ezt a feltételt Johannis nem teljesítheti, hiszen csak akkor ígérhet valamit, ha előbb megürül a miniszterelnöki tisztség, majd tárgyalásokat folytat a pártokkal, az elnöknek ugyanis tudnia kell, mielőtt megnevez egy újabb miniszterelnök-jelöltet, hogy az képes-e parlamenti többséget szerezni. Az elemző szerint az is hozzájárulhat a válság elhúzódásához, hogy Johannis jövő héten külföldön lesz hivatali elfoglaltsága miatt.

Az ellenzék szócsövének számító Hotnews.ro hírportál elemzője szerint a miniszterelnök „kihasználhatja” Johannis távollétét, ez idő alatt ugyanis időt nyerhet új tárcavezetőket keresni a lemondott miniszterek helyére.

Ebben segítségére lehet Victor Ponta

volt szociáldemokrata miniszterelnök, aki szerdán védelmébe vette Grindeanut és kormányát, hibának nevezve a PSD-nek a politikai támogatás megvonásáról szóló döntését.

A kommentátor megjegyezte, a szociáldemokraták pártelnöke, Dragnea csak úgy tudja távozásra kényszeríteni Grindeanut, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be a parlamentben. Az elemző szerint amennyiben Grindeanunak sikerül új kabinetet kialakítania, nem biztos, hogy a PSD és az ALDE kiáll majd Dragnea mellett, és megszavazza a bizalmatlansági indítványt.

A România Liberă című napilap elemzője szerint a miniszterelnöki ambíciókat dédelgető, de korrupciós ügyei miatt jogi okokból a kormányfői széket elfoglalni nem tudó Dragnea azért kezdeményezte a Grindeanu-kormány leváltását, mert

minden áron bizonyítani akarja, hogy továbbra is „ő a főnök”.

Az elemző szerint Dragneát zavarja, hogy Grindeanu népszerűségi indexe egy legutóbbi felmérés szerint magasabb az övénél, illetve az is dühíti, hogy Grindeanu, valamint Tudorel Toader igazságügyi miniszter nem hajlandók leváltani a legfőbb ügyészt és a korrupcióellenes főügyészt. Emellett a büntető törvénykönyvet sem akarják úgy módosítani, hogy Dragnea megszabaduljon a jelenleg ellene zajló büntetőjogi eljárástól, amelyben hivatali visszaéléssel gyanúsítják – olvasható a România Liberă hasábjain.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat