Klaus Johannis lemondását követelik tüntetők az elnöki hivatal előtt

Krónika 2018. február 17., 18:25 utolsó módosítás: 2018. február 17., 18:31

Államfőellenes tüntetés zajlik szombat délután a Cotroceni-palota előtt, a demonstráció résztvevői azért követelik Klaus Johannis távozását, mert védelmébe vette a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét.

A tüntetők kifogásolják, hogy az államfő nem hajlandó meneszteni a DNA vezetőjét Fotó: Gecse Noémi

A tiltakozók között van Liviu Pleşoianu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője is, aki szerint Klaus Iohannis „fedezi” az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét, Laura Codruţa Kövesit.

A tiltakozók román zászlókat lobogtatnak és az államfő lemondását követelik. Egyesek kezében narancs van.

„Azért jöttünk, hogy hozzunk Klaus Johannisnak igazi tenerifei narancsot. Ha itt lenne, átadnánk neki, mert tudjuk, hogy kedveli és megkérnénk, hogy ne beszéljen logikai képtelenségeket” – idézte az Agerpres hírügynökség Pleşoianut. A képviselő a múlt héten bemutatott, a DNA több ügyésze számára kompromittáló hangfelvételekre utalt és úgy értékelte, hogyha az elnök saját bevallása szerint nem hallotta a felvételeket és nem olvasta a vonatkozó jegyzőkönyveket, akkor nem kellene, hogy nyilatkozzon az ügyben.

Pleşoianu elítélően nyilatkozott Tudorel Toader igazságügyi miniszterről is, aki szerinte miután hazajött Japánból, „tájékoztatott, hogy majd tájékoztat”. Meglátása szerint az egyetlen normális dolog, amit Toader tehet, hogy leváltja Kövesit a DNA éléről és Augustin Lazăr országos főügyészt.

A tiltakozáson részt vett Daniel Dragomir, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt tisztje is, aki – mint mondta – azért jött a tüntetésre, hogy „megvédje jogait, ahogyan minden állampolgárnak meg kellene védenie”. Megjelent ugyanakkor a helyszínen néhány olyan személy is, aki Laura Codruţa Kövesit támogatja, többek között Mălin Bot újságíró.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat