Kihirdette az államfő az általa kifogásolt igazságügyi reform utolsó törvényét is

MTI 2018. október 12., 14:39 utolsó módosítás: 2018. október 12., 17:43

Kihirdette Klaus Johannis államfő a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvényt pénteken, ezáltal az általa, valamint a hazai és nemzetközi szakmai szervezetek által kifogásolt igazságügyi reform utolsó törvénye is hatályba lép.

Fotó: presidency.ro

Az államfő közleményében újfent leszögezte, hogy a jogállamiságot veszélyeztető visszalépésnek tartja a bukaresti szociálliberális kormány által megszavazott igazságügyi reformot, de kifogyott azokból a törvényes eszközökből, amelyekkel megakadályozhatná a törvénycsomag hatályba lépését.

Johannis az immár hatályos törvénycsomag sürgős módosítását kérte a Velencei Bizottság észrevételei alapján.

Felidézte: az elnöki hivatal megkeresése alapján mind az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, mind a Velencei Bizottság – az ET alkotmányjogászokból álló szakértői testülete – előzetes véleményezésben jelezte, hogy az igazságügyi reformcsomagnak számos olyan rendelkezése van, amely nem áll összhangban a jogállamiság és demokrácia szabványaival.

A Velencei Bizottság jövő hét végére ígérte részletes jelentését a román igazságügyi reformról, ám addigra már a csomag mindhárom törvénye hatályos lesz.

A bírák és ügyészek jogállását szabályozó, pénteken kihirdetett törvényt a legtöbben azért bírálják, mert a bevezetendő korkedvezményes nyugdíj feltételeivel megbéníthatja az igazságszolgáltatást. Az ellenzéki sajtó becslése szerint a magisztrátusi kar mintegy 30 százalékának esetében teljesülnek az új jogszabályban foglalt nyugdíjazási feltételek, ezért félő, hogy a legtapasztaltabb bírák – köztük a legfelsőbb bíróság tagjai – inkább a nyugállományba vonulást választják, tekintettel arra, hogy ez a speciális nyugdíjaknak köszönhetően anyagilag sem jelent veszteséget számukra. Az ellenzék azt is aggályosnak tartja, hogy

az új szabályozás korlátozza az ügyészek függetlenségét, az ügyészségi vezetők kinevezésénél az államfő már csak egyetlen alkalommal utasíthatja vissza az igazságügyi miniszter jelöltjét.

Október elején az Európai Parlament plenáris ülésén rendeztek vitát a román jogállamiság helyzetéről, amelyen Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke úgy értékelte: visszalépés figyelhető meg Romániában, és az Európai Bizottság növekvő aggodalommal követi a fejleményeket.

Sajtóértesülések szerint a kormány hétfőn rendkívüli ülést tart, hogy sürgősségi rendelettel kiigazítsa a frissen módosított igazságügyi törvényeket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat