Kétnapos referendum: október 6-án és 7-én kerül sor a család fogalmát meghatározó népszavazásra

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 18., 19:26

Október 6-án és 7-én kerül sor a család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazásra; a referendum megszervezésével kapcsolatos jogszabályokat keddi rendkívüli ülésén fogadja el a kabinet – idézi Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentését az Agerpres hírügynökség.

Fotó: MTI

Dăncilă emlékeztetett, hétfőn az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a család alkotmányos meghatározásának módosítását lehetővé tevő jogszabály megfelel az alaptörvényben előírt követelményeknek, így minden feltétel adott a referendum megszervezéséhez.

A törvény értelmében a kormánynak kötelessége megszervezni a népszavazást, amelyet több mint hárommillió állampolgár támogatott szavazatával”

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a keddi kormányülésen elfogadják a szervezés részleteiről rendelkező jogszabályokat.

Viorica Dăncilă hangsúlyozta, a referendum kétnapos lesz, október 6-én és 7-én zajlik majd.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott, a népszavazás „nem a szexuális kisebbségek ellen irányul”, ahogyan azt sokan állítják. „A család alkotmányos meghatározásának módosításáról szóló népszavazás egy állampolgári kezdeményezés, a politikai pártoknak pedig tiszteletben kell tartaniuk az állampolgárok akaratát. A népszavazás bojkottálására buzdító üzenetek helyett tisztességesebb lenne, ha a pártok határozottan felvállalnák álláspontjukat a referendum témájával kapcsolatban” – fogalmazott Dăncilă.

A kormányfő ugyanakkor felszólította a szervezésben illetékes intézményeket, hogy maximális felelősséggel kezeljék az ügyet, és haladéktalanul kezdjék el munkát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat