Johannis: Románia nem közeledik a visegrádi négyekhez

MTI 2017. október 12., 15:07 utolsó módosítás: 2017. október 12., 15:11

Klaus Johannis szerint Románia nem osztja a visegrádi négyek (V4) nézeteit Európa jövőjét illetően, és a román államfő cáfolta csütörtökön, hogy országa közeledne hozzájuk.

Fotó: Presidency.ro

„Románia hosszú évek óta próbál közeledni a V4-ekhez, ez külpolitikánk egyik alapvetése.

Az utóbbi időben azonban a visegrádi csoport olyan álláspontokat alakított ki, amelyek lényegesen eltérnek a mieinktől, így szerintem jelenleg nincs realitása annak, hogy Románia közeledne a V4-ekhez”

– mondta Johannis egy craiovai rendezvényen, újságírói kérdésre válaszolva.

A román elnök úgy vélekedett, a visegrádi csoporton belül is széthúzás tapasztalható az unió jövőjét illetően. Johannis populizmusnak minősítette azt, hogy egyes bukaresti politikusok Románia és a V4-ek közeledéséről beszélnek.

Az országa képviseletét legmagasabb szinten ellátó, külpolitikájának irányvonalát meghatározó jobboldali román államfő a Brexit utáni Európa jövőjéről folytatott vita során korábban többször kifejtette: Románia elutasítja a többsebességes Európa gondolatát, a minél teljesebb integrációban érdekelt, és az EU „kemény magjához” akar tartozni.

A román jobboldali média rosszallóan számolt be arról, hogy a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség vezető politikusai – köztük Teodor Meleșcanu külügyminiszter – az utóbbi hetekben több ízben jelezték: Bukarest érdekelt a V4-kel folytatott együttműködés fejlesztésében. Ellenzéki elemzők szerint

nem egyeztethető össze a német–francia „uniós maghoz” közeledni próbáló román külpolitikával az, hogy Bukarest a – Brüsszellel sok tekintetben szembeforduló – V4-ekhez soroljon be.

A szociálliberális kormányt bíráló ellenzéki média megütközéssel fogadta, hogy Meleșcanu – több balkáni ország diplomáciájának vezetőjével együtt – részt vett a V4-ek szerdai budapesti külügyminiszteri értekezletén.

Szijjártó Péter múlt heti kolozsvári látogatása alkalmával és a két külügyminiszter közös sajtóértekezletén Meleșcanu leszögezte: Románia érdekelt az együttműködésben a V4-ekkel. A Krónika arra vonatkozó kérdésére, hogy Románia fontolgatja-e a V4-ekhez való csatlakozását, a román diplomácia vezetője elmondta, erről nem született döntés, Bukarest azonban érdekelt a visegrádi országokkal való együttműködésben. Ugyanerről a kérdésről Szijjártó Péter a kincses városban úgy vélekedett: már csak azért is pragmatikus érdek a visegrádi országok és Románia együttműködése, mivel a V4-ek gazdasági növekedésének üteme jóval meghaladja az európai növekedését, Románia GDP-gyarapodása pedig a legnagyobb az EU-ban.

Korábban a kisebbik román kormánypárt, a liberális ALDE elnöke, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök azt mondta a román diplomácia éves értekezletén: Romániának politikai konzultációkat kell folytatnia a V4-ekkel, mert a „hűséges, de szófogadó és hallgatag szövetségesként” szerinte nem számíthat semmilyen elismerésre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat