Johannis: Románia ajánlatot tett a Patriotok megvásárlására

Balogh Levente 2017. július 13., 19:20

Románia vételi ajánlatot tett az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszerekre, amit az illetékes amerikai szerveknek jóvá kell hagyniuk – kommentálta Klaus Johannis államfő csütörtökön a román rakétavásárlási szándék kapcsán kedden tett amerikai bejelentést.

Az államfő közölte, azt követően, hogy az amerikai külügyminisztérium szerdán nyilvánosságra hozta a tranzakcióra vonatkozó román kérést, következnek a további jóváhagyások, majd ha ezek is megvannak, akkor

kezdődhet a tulajdonképpeni alku arról, mennyiért vásárolja meg az ország az amerikai rakétaütegeket.

Azt is közölte, hogy a kormány ígéretet tett, hogy idejében elkezdi a hadsereg felszerelésének korszerűsítését. Ehhez a védelmi tárcának ki kell dolgoznia a szükséges összegek kiutalásának mechaniuzmusát. Johannis mindezt Konstanca megyében, a Mihai Kogălniceanu amerikai légitámaszpont megtekintése után mondta el, ahol a vezérezredessel, a NATO Katonai Bizottságának elnökével találkozott.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium azt közölte, hogy közel négymilliárd dollár értékben ad el Patriot típusú rakétaelhárító védelmi rendszert az Egyesült Államok Romániának. A tárca szerint a tervezett, 3,9 milliárd dolláros üzlet megerősíti a román haderő védelmi képességeit egy esetleges agresszióval szemben, és hozzájárul a rendszeresen Románia területén gyakorlatozó NATO-erők védelméhez.

A vételár a hét rakétaüteg mellett magában foglalja a szükséges műszaki támogatási és tesztrendszereket, valamint a kezelő személyzet kiképzésének költségeit is. A két fő beszállító a Raytheon és a Lockheed Martin lesz.

A fegyvereladásról Klaus Johannis június eleji washingtoni látogatásakor állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel. Mint valamennyi hasonló esetben, a külügyminisztériumnak és a védelmi minisztériumnak jóvá kell hagynia a politikusok által kötött megállapodást, majd erről a Pentagon tájékoztatja a kongresszust, amely elvileg harminc napon belül megvétózhatja a döntést.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat