Johannis: a krízishelyzet megoldása a kormánypártok felelőssége

Hírösszefoglaló 2017. június 15., 11:32 utolsó módosítás: 2017. június 15., 14:02

A kormánykoalíción belül kialakult válsághelyzet mielőbbi megoldását kéri Klaus Johannis államfő - nyilatkozta csütörtökön Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő.

Fotó: presidency.ro

Mint mondta, az államfő megkapta a Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke által aláírt levelet, amelyben tájékoztatják őt arról, hogy megvonták a politikai támogatást a kormánytól.

Az államfő tudomásul vette, hogy a koalíció elégedetlen a kabinet tevékenységével, és testületileg lecserélné a kormányt,

jelen pillanatban azonban nem teljesülnek egy új miniszterelnök kinevezésének feltételei,

amelyekről az alkotmány 106. és 107. cikkelye rendelkezik - magyarázta a szóvivő.

„Amint a miniszterelnöki tisztség megüresedik, akár a jelenlegi kormányfő lemondása, akár a parlament által elfogadott bizalmatlansági indítvány révén, Románia elnöke elindítja az új miniszterelnök-jelölt nevesítésével járó alkotmányos eljárást” - fogalmazott Mădălina Dobrovolschi.

Az államfő kéri a kormánykoalíción belüli válsághelyzet mielőbbi megoldását a politikai instabilitás elkerülése érdekében.

E krízishelyzet megoldása kizárólag a koalíciót alkotó pártok felelőssége. Az államfő kezeskedik azért, hogy az eljárás az Alkotmány előírásainak szellemében zajlik” - idézte az Agerpres az elnöki szóvivőt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat