HIRDETÉS

Jeruzsálem státusza: visszahívták a palesztinok bukaresti és budapesti nagykövetüket

Krónika 2018. május 16., 16:19 utolsó módosítás: 2018. május 16., 16:34
HIRDETÉS

Konzultációra visszarendelték szerda reggel Rámalláhba Palesztina romániai nagykövetét, Sa Fuad Kokalyt – jelentette be a palesztin nagykövetség. A palesztin hatóságok hasonlóképpen jártak el budapesti, prágai és washingtoni diplomáciai képviselőjükkel is.

Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

A palesztin hatóságok azzal indokolják a lépést, hogy Románia megakadályozott egy közös európai állásfoglalást az amerikai nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetéséről.

Az Agerpres hírügynökség szerint Fuad Kokaly nagykövet szerda este hagyja el az országot.

HIRDETÉS

Mint ismeretes, Románia – Magyarországgal és Csehországgal együtt – a múlt héten megakadályozott egy közös európai állásfoglalást az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről. Az Európai Unió tagállamai ebben a közös nyilatkozatban tervezték elítélni Washington ez irányú döntését, Bukarest, Budapest és Prága ellenvetése miatt azonban az egységes kiállás meghiúsult.

A nyilatkozattervezet megállapította volna, hogy Jeruzsálem két ország, Izrael és Palesztina fővárosa kell legyen, a város státuszát békés tárgyalásokkal kell rendezni, és hogy az EU államai nem követik az Egyesült Államok példáját, így nem költöztetik külképviseletüket Tel-Avivból Jeruzsálembe. A bukaresti külügyminisztérium azzal indokolta a vétót, miszerint „a régió igen összetett helyzetére” tekintetettel a román diplomácia arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Külügyi Szolgálat által a tagállamok képviselői elé terjesztett szöveg nem kiegyensúlyozott, mert egyetlen elemre fekteti a hangsúlyt, mégpedig az izraeli külügyi képviseletek Jeruzsálembe költöztetésére.

Ennek hatására Klaus Johannis keddre bekérette Teodor Meleşcanu külügyminisztert, hogy magyarázatot adjon a román álláspontról. Végül Viorica Dăncilă miniszterelnök vett részt a Cotroceni-palotában rendezett megbeszélésen, ám nem tudni, sikerült-e közös nevezőre jutniuk a feleknek.

A gázai övezeti palesztinok hetek óta tüntetnek a határnál az övezet blokádja, az izraeli megszállás ellen. A tiltakozások összecsapásba és vérontásba torkolltak: az izraeli hadsereg több tucat palesztinnal végzett és ezreket megsebesített. A palesztinok a megszállt Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő országuk fővárosának, míg Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a településre.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS