HIRDETÉS

Forradalomper: kiterjesztette az ügyészség a Ion Iliescu exállamfő elleni bűnvádi eljárást

Krónika 2018. május 22., 12:41 utolsó módosítás: 2018. május 22., 12:47

Kiterjesztették a Ion Iliescu ellen a forradalom ügyében indított bűnvádi eljárást az 1989. december 22-e és 27-e közötti időszakra – közölte kedden a bukaresti legfőbb ügyészség. A volt államfőt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítják.

Ion Iliescu a főügyészségről távozóban Fotó: Cristian Nistor/Agerpres

A legfőbb ügyészség közleménye rámutat, a vizsgált időszakban Ion Iliescu volt a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának (CFSN) elnöke, amely a központi törvényhozói és végrehajtó hatalmat is képviselte 1989. december 27-éig, amikor a testület elnöke államfői megbízatást kapott.

A katonai ügyészek szerint Ion Iliescu olyan katonai jellegű intézkedések alkalmazását fogadta el és hivatalosította, amelyek némelyike diverziós jellegű volt.

HIRDETÉS

Nehézfegyverekkel is ellátott katonai csapatokat vezényeltek ki az ország nagyobb városaiba; a televízión keresztül ismételten felhívást intéztek a civil lakossághoz, hogy aktívan vegyenek részt a jelentős városi objektumok védelmében. „Minderre olyan körülmények között került sor, hogy a különféle katonai és civil kommunikációs csatornákon keresztül félrevezették a lakosságot, terroristatámadásokról szóló álhíreket terjesztve, ami sok ember halálához vagy sérüléséhez vezetett” – idézi a nyomozó hatóságot az Agerpres hírügynökség.

Klaus Johannis államfő áprilisban jóváhagyta, hogy a legfőbb ügyészség lefolytassa a bűnvádi eljárást Ion Iliescu volt elnök ellen az 1989-es forradalom ügyében. Johannis kiadta az igazságszolgáltatásnak Petre Roman volt miniszterelnököt és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettest is. A katonai ügyészek másfél éve fújták le a port az 1989-es aktákról, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Az ügyészség szerint a kommunista diktátor elűzése után hatalomra került új politikai és katonai vezetés hatalmának megőrzése érdekében sok ember halálát, testi és lelki sérülését eredményező fegyveres diverziót szervezett, amely – emberiesség elleni bűntettként – elévülhetetlen. A korábbi nem hivatalos statisztikai adatok szerint 1142-en meghaltak, és 3138-an sebesültek meg a forradalom idején. Túlnyomó többségük a diktátor elűzése után, amikor a lakossággal elhitették, hogy „terrorista” mesterlövészek lövöldöznek az utcákon Nicolae Ceaușescu diktátor hatalmának helyreállítása érdekében.

A 88 éves Iliescu ellen tavaly júniusban már vádat emeltek a bányászjárásként ismert, 1990. júniusi erőszakos cselekmények ügyében, de a perben még nem született ítélet. A jelenleg visszavonultan élő politikus 1990 és 1996, illetve 2000 és 2004 között volt Románia államfője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS