Felmentették a diszkrimináció vádja alól az „autistázó” miniszterelnököt

Krónika 2018. február 26., 16:24 utolsó módosítás: 2018. február 26., 16:34

Nem követett el hátrányos megkülönböztetést Viorica Dăncilă miniszterelnök az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerint, amikor autistáknak nevezett bizonyos politikusokat.

Fotó: Facebook

Román hírügynökségi beszámolók szerint a bukaresti testület igazgatótanácsa hétfőn hozta meg döntését, amelyben felmentette a diszkrimináció vádja alól a kormányfőt. Sajtóértesülések szerint a testületben egyedül Asztalos Csaba, a CNCD elnöke szavazott amellett, hogy a miniszterelnök diszkriminációt követett el.

A diszkriminációellenes tanács szerint Viorica Dăncilă kijelentése a szólásszabadság keretei közé illeszkedik.

A CNCD szerint ugyanakkor Mihai Gâdea műsorvezető közbelépésének elmaradása sem tekinthető diszkriminációnak. Mint arról beszámoltunk, a szociáldemokrata kormányfő február közepén az Antena 3 hírtelevízióban bírálta a balliberális kormánykoalíció ellenfeleit, akik szerinte szándékosan félretájékoztatják az Európai Uniót. „Ezek az emberek ismerik a valóságot, de nem hajlandók látni, elfogadni azt. Ezek az emberek autisták, akik nem látják, és nem hallják azt, ami minden jóhiszemű ember számára látható" – jelentette ki Viorica Dăncilă.

Az autista gyermekek szüleinek romániai egyesülete felháborodottan reagált a miniszterelnök szavaira, megalázónak nevezve a nyilatkozatot. Ana Dragu, az autistákat képviselő, Európa elnevezésű besztercei egyesület elnöke annak idején úgy vélekedett, hogy a kormányfő által használt nyelvezet sértő az autizmusban szenvedő romániai betegek számára, ugyanakkor megvetésre és lebecsülésre buzdít. A jogvédő szervezetek felháborodott reakciói után a miniszterelnök előbb egy kormányközleményben, majd személyesen is bocsánatot kért. Hangsúlyozta: kormányfőként fontosnak tartja a fogyatékkal élő emberek támogatását, és nem állt szándékában megsérteni őket.

Viorica Dăncilă mostani felmentése egyébként azért is érdekes, mivel Cristian Tudor Popescu újságírót nemrég ezer lejes pénzbírsággal sújtotta a CNCD, amikor az ismert publicista a galléros páviánéhoz hasonlította a kormányfő frizuráját. A mostani ügyben különben úgy hozott döntést a diszkriminációellenes tanács, hogy sem a kormányfőt, sem az Antena 3 műsorvezetőjét, Mihai Gâdeát nem hallgatta meg az ügyben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat