Felfüggesztett paktum: amíg a románnyelv oktatás ügye meg nem oldódik, az RMDSZ nem tárgyal más témákról a kormánypártokkal

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 22., 17:36 utolsó módosítás: 2018. szeptember 22., 19:13

Amíg meg nem oldódik a kisebbségi iskolákban zajló románnyelv-oktatásra vonatkozó kormányrendelet ügye, addig az RMDSZ nem tárgyal más jogalkotási kérdésekről a PSD-ALDE koalícióval – idézi az Agerpres Kelemen Hunor szombaton tett kijelentését.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A parlament épületében nyilatkozó RMDSZ-elnök kifejtette, a parlamenti együttműködésre vonatkozó megállapodás négy évre szól, azzal a megkötéssel, hogy ha valamelyik fél valami miatt indokoltnak véli, akkor felülvizsgálhatja a megállapodás tartalmát.

Azt is elmondta, hogy a PSD-ALDE képviselőivel az őszi parlamenti ülésszak megkezdése óta egyetlen témáról tárgyaltak, éspedig arról kormányrendeletről, amely előírja, hogy a román nyelvet romántanárok tartsák az elemi osztályokban is.

Ez a jogszabály egyrészt alkalmazhatatlan, másrészt nem korrekt, mert a diákok érdekeit sérti

– szögezte le Kelemen.

„53.000 gyermeket érint hátrányosan, valamint a tanítók érdekeit, akiknek képesítésük van a román nyelv és irodalom elemi osztályokban történő oktatására” – jelentette ki a szövetségi elnök, hozzátéve, hogy az RMDSZ már kérte a rendelet semmissé nyilvánítását, és ígéretet kapott, hogy ezt az ügyet meg fogják oldani.

„Ez egy egyszerű eljárás, mindössze néhány napot vesz igénybe, de meg kell oldani. Amíg ezt a problémát nem oldották meg, nem beszélünk más kérdésekről” – szögezte le Kelemen Hunor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat