Embercsempészet gyanújával tartóztatták le a „migránshajót” irányító három külföldit

MTI 2017. szeptember 18., 17:27

Embercsempészet gyanújával 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték azt a három külföldi állampolgárt, akik a hatóságok szerint irányították a több mint 150 iraki és iráni bevándorlót szállító halászhajót.

Fotó: Politiadefrontiera.ro

A vízi járművet a Fekete-tengeren keresztül múlt héten juttatták a román vizek közelébe, a román parti őrség azonban észrevette és bevontatta.

A konstancai táblabíróság előző napi döntéséről hétfőn számolt be a határrendészet. Mint tájékoztattak, a viharba került és a román hatóságok által kimentett RUYA 1 nevű hajót egy iráni állampolgár vezette, egy török és egy iraki társa segítségével.

Ellenük embercsempészés, határsértés, engedély nélküli hajózás és az utasok veszélyeztetése gyanújával indult büntetőeljárás.

A Fekete-tenger nemzetközi vizein viharba került, segítséget kérő halászhajóhoz szerdán riasztották a román határrendészetet és haditengerészetet: a többméteres hullámok között irányíthatatlanul hánykolódó, túlzsúfolt vízi járművet másnap hajnalig sikerült bevontatnia a midiai kikötőbe egy olajkutató platformhoz tartozó civil hajónak.

A bevándorlási hivatal (IGI) hétfői közleménye szerint a migránshajó utasai közül 49-en kértek nemzetközi védelmet a román hatóságoktól,

azt a 102 illegális bevándorlót, akik ezt nem igényelték, őrizetbe vették és megkezdték a kiutasításukkal kapcsolatos eljárásokat.

A menedékkérőket az IGI nyílt befogadó központjaiban helyezték el, míg a kitoloncolásra váró bevándorlók közül 61-en kerültek a bevándorlási hatóság zárt elhelyezési központjaiba, 41-ről pedig az IGI közleménye szerint nem kormányzati szervek gondoskodnak.

A migránsokkal három felügyelet nélküli kiskorú is érkezett: őket a gyermekvédelmi hatóságok vették át,

amíg sikerül életkorukat kideríteni, és tisztázódik jogi helyzetük.

Fotó: Politiadefrontiera.ro

Az utóbbi időben heti rendszerességgel érkeznek ázsiai bevándorlókat szállító kisebb-nagyobb hajók Törökországból a román vizekre. Carmen Dan belügyminiszter szerint a román parti őrség által az utóbbi egy hónapban elfogott vízi járműveken mintegy félezer migráns érkezett az országba.

Az államhatár illegális átlépéséhez nyújtott segítséget 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik Romániában. Amennyiben a határsértő segítése anyagi előnyszerzés érdekében történik, az embercsempész 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat