HIRDETÉS

Előzetesbe került két török embercsempész Romániában

MTI 2017. december 01., 20:36

Embercsempészet gyanújával 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték Romániában azt a két török állampolgárt, akik a hatóságok szerint a Fekete-tengeren keresztül a román partok közelébe juttatták kedden egy több mint hatvan iraki, pakisztáni, szíriai és afganisztáni bevándorlót szállító halászhajót.

Illusztráció Fotó: Politiadefrontiera.ro

A konstancai törvényszék előző napi döntéséről pénteken számolt be a román határrendészet, amely szerint a Törökországból indult, a román partoktól 34 kilométernyire a kedvezőtlen időjárás miatt segítséget igénylő és később Konstancára bevontatott Ilayda 55 nevű hajót két török állampolgár vezette.

Ellenük embercsempészés, határsértés, engedély nélküli hajózás és az utasok veszélyeztetése gyanújával indult büntetőeljárás.

HIRDETÉS

A halászhajó fedélzetén illegálisan Romániába érkezett külföldieket a román bevándorlási hivatal (IGI) vette át, és megkezdte a szükséges eljárásokat - közölte a határrendészet. Az IGI korábbi tájékoztatása szerint azok a határsértők, akik menedéket kérnek Romániától, szabadon mozoghatnak az országban, akiknek viszont a menedékkérelmét elutasítják, illetve akik nem is igényelnek védelmet, azok őrizetbe kerülnek, amíg kitoloncolják őket az országból.

Az Eforie közelében hánykolódó Ilayda 55 kedden kért segítséget a térségben tartózkodó kereskedelmi hajóktól és a román hatóságoktól.

A mentőakcióban a román parti őrség és a konstancai tengerészeti központ két-két hajója vett részt, amelyek kikötőbe vontatták a bajba jutott hajót és biztonságba helyezték utasait.

Az államhatár illegális átlépéséhez nyújtott segítséget 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik Romániában. Amennyiben a határsértő segítése anyagi előnyszerzés érdekében történik, az embercsempész 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS