Elfogadott „levelező tagozat”: megszavazta a képviselőház az otthon is letölthető börtönbüntetést

Balogh Levente 2018. április 25., 17:57

Megszavazta szerdán a képviselőház azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében az öt évnél kevesebb időtartamú szabadságvesztésre ítélt személyek otthonukban is letölthetik a büntetést. A PNL alkotmánybírósághoz fordul.

Fotó: Barabás Ákos

Az ellenzék tiltakozása mellett döntő kamaraként megszavazta szerdán a képviselőház azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében lakóhelyükön vagy hétvégenként tölthetnék le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek. A jogszabályt 180 támogató, 81 ellenző vokssal, hat tartózkodás mellett fogadták el. A büntetés-végrehajtást szabályozó törvényt módosító tervezetet eredetileg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette elő, majd a bizottságban kiegészítették a Szociáldemokrata Párt (PSD) módosító javaslataival.

Gabriel Andronache PNL-es képviselő közölte, pártja nem szavazta meg a módosítást, sőt alkotmánybíróságon támadja meg, mivel a jogi bizottságból kikerült változatnak semmi köze sincs ahhoz, amit kollégái kitaláltak,

sem a tervezet eredeti céljához: ahhoz, hogy enyhítse a börtönökben tapasztalható zsúfoltságot, illetve megelőzze a bűnözők visszaesését. Kijelentette, mivel a megszavazott változat már nem tükrözi a kezdeményezők akaratát, alkotmánybírósághoz fordulnak.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion szintén bírálta a módosítást, ostobaságnak nevezve az otthon letölthető börtönbüntetést, és az igazságszolgáltatás gyengítésével vádolta meg a PSD-t, amely a PNL indítványának nyolc cikkelyét módosítva teljesen megváltoztatta annak tartalmát. Emlékeztetett: a módosítást a kormány is ellenezte, mivel jelenleg is léteznek alternatív módok a szabadságvesztés letöltésére. Dan Barna, az USR elnöke közölte, már egyeztetett a liberálisokkal arról, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak, mivel Románia lassan „a bűnözők paradicsomává válik",

Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője szerint arról lehet szó, hogy egyes kormánypárti honatyáknak vaj van a fején, és előre megkönnyítették az esetleges fogva tartásuk körülményeit.

A módosítás több megoldást javasol a börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként:

az elítéltek büntetésük nagy részét lakóhelyükön töltik le, belügyi alkalmazottak felügyelete alatt, elektronikus karkötővel vagy anélkül, esetleg hét közben lakóhelyükön, szombaton és vasárnap külön erre a célra létesített központokban vagy börtönben, illetve úgynevezett vegyes rendszerben, azaz részben lakóhelyükön, részben közmunkával.

Mindegyik alternatíva csak a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek esetében alkalmazható, miután büntetésük egyötödét leülték valamely büntetés-végrehajtási intézetben. Az erőszakos bűncselekmények, illetve korrupciós bűntettek – vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés – miatt elítéltekre nem érvényes a rendelkezés, és a visszaesők esetében sem alkalmazhatók ezen alternatívák. A hivatali visszaélésért vagy hanyagságért elmarasztalt elítélteknél azonban nem lenne akadálya a módszer alkalmazásának.

A törvény szenátusi változata szerint a törvény csak a kihirdetése után egy évvel lépett volna hatályba, és a kormánynak másfél évi haladékot adott volna arra, hogy beszerezze a házi őrizet felügyeletéhez szükséges elektronikus mozgáskövető eszközöket. A képviselőházi végső változat azonban már nem teszi kötelezővé az elektronikus bilincs viseletét, azonnal hatályba lép, a kormánynak pedig egy hónapon belül ki kell dolgoznia az alkalmazási rendeletet.

A jogszabályba bekerült az RMDSZ azon törvénymódosító javaslata is, amelynek értelmében minden megírt tudományos munka vagy szabadalmaztatott találmány húsz nappal lerövidítené a börtönbüntetést.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat