Egyelőre megúszta a házi őrizetet Tomis ortodox érseke

Hírösszefoglaló 2017. május 22., 14:17 utolsó módosítás: 2017. május 22., 14:19

Elutasította a Konstanca megyei ítélőtábla az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) igénylését, amelyben Tomis ortodox érseke, Teodosie Petrescu ellen elrendelt hatósági felügyelet házi őrizettel való helyettesítését kérte.

Fotó: Doxologia.ro

Arra hivatkozva kérte ezt a vádhatóság a konstancai ítélőtáblától, hogy az érsek megszegett két, a hatósági felügyeletet elrendelő ítéletbe foglalt tiltást – írja az Agerpres.

A DNA közleménye értelmében Teodosie Petrescu 2017. május 12-én felhatalmazta az érsekség törvényes képviselőjét, Ştefan Aureliant, aki szintén vádlott az ügyben, hogy igényeljen igazolást az ovidiui polgármesteri hivataltól arról, hogy az érsekség 342,52 hektárnyi területtel (amelyből 188,75 hektár szőlős) szerepel a mezőgazdasági regiszterben. Az igazolásra a DNA szerint a területalapú támogatást igénylő dokumentációhoz volt szükség, amelyet a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez terveztek benyújtani.

Ezáltal a hatósági felügyelettel járó két rendelkezést is megszegett az érsek: egyrészt azt, amellyel eltiltották az európai uniós alapok lehívását célzó mindennemű tevékenységtől, másrészt pedig azt, amellyel megtiltották, hogy kapcsolatba lépjen, közvetlenül vagy közvetítéssel kommunikáljon az ügy többi vádlottjával.

A konstancai ítélőtábla döntése ellen a legfelsőbb bíróságon fellebbezhet a DNA.

Teodosie Petrescu érsek ellen február elején emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség. Az egyházi méltóságot azzal vádolják, hogy rosszhiszeműen hamis vagy nem a teljes valóságot tükröző dokumentumokat használt fel annak érdekében, hogy illetéktelenül európai pénzalapokhoz jusson. Az érsek öt megbízottját ugyanezzel a váddal állítják bíróság elé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat