Egészségügyi „védőügyvéd”: nem tűnnek el az olcsó gyógyszerek

Hírösszefoglaló 2017. július 14., 11:05 utolsó módosítás: 2017. július 14., 11:06

Nem fog sérülni a román állampolgárok joga, hogy olcsó gyógyszerekhez jussanak hozzá – biztosítja a lakosságot az egészségügyi minisztérium.

Fotó: Boda L. Gergely

A bejelenésre azt követően került sor, hogy a generikumokat előállító romániai gyógyszergyártók egyesületének képviselői arra figyelmeztettek, hogy több mint 2000 gyógyszer tűnhet el a piacról a clawback-adó miatt, amely 30 százalékra nőhet.

Az egészségügyi minisztérium a páciensek első számú védőügyvédje. Semmilyen formában nem fogjuk megengedni, hogy sérüljön a román állampolgárok azon joga, hogy olcsó gyógyszerekhez jussanak hozzá

- ennek szavatolásához a román kormánynak megvannak a törvényes eszközei” - mutat rá az egészségügyi minisztérium az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

Adrian Grecu, a generikumokat előállító romániai gyógyszergyártók egyesületének elnöke csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy eltűnhetnek a piacról az olcsó, a romániai páciensek számára hozzáférhető generikus gyógyszerek.

Kétezer gyógyszer tűnhet el a romániai piacról
A generikumokat előállító romániai gyógyszergyártók egyesületének képviselői arra figyelmeztetnek, hogy több mint kétezer gyógyszer tűnhet el a piacról a clawback adó miatt, amely 30 százalékra nőhet.

Grecu szerint a legégetőbb probléma a clawback-adó,

amely év végéig elérheti a 30 százalékot is, így nehéz helyzetbe kerülhetnek a generikumokat előállító vállalkozások, különösen a helyiek.

A generikumokat előállító gyógyszergyártók romániai egyesülete a clawback-adó differenciált számítását vagy maximálását kéri.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat