psd

Ecaterina Andronescu PSD-s szenátor lemondásra szólította Liviu Dragnea pártelnököt

Krónika 2018. augusztus 14., 18:50 utolsó módosítás: 2018. augusztus 14., 18:51

Liviu Dragnea pártelnök lemondását és az általa háttérből irányított Viorica Dăncilă miniszterelnök leváltását szorgalmazta kedden Ecaterina Andronescu szociáldemokrata szenátor, volt oktatási miniszter a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjaihoz címzett nyílt levelében.

Ecaterina Andronescu

Andronescu a diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén kirobbant erőszakra, az ország egészére kiterjedt PSD-ellenes tüntetésekre utalva úgy vélekedett: a párt „túl messzire ment”, „vesztébe rohan”, és kormányzati erőként előbb-utóbb el kell számolnia a választók előtt, nem hibáztathat mindig mást.

A szenátor felhívást intézett Dragneához és párttársaihoz, hogy „ne gyújtsák fel a PSD-t és az országot”, állítsanak egy igazi szakemberekből álló kormányt az ország élére, „amíg nem késő”.

A volt oktatási miniszter kifejtette: a Viorica Dăncilă vezette kormányt joggal éri kritika, valóban messze elmarad a korábbi szociáldemokrata kormányok – a Văcăroiu-, Năstase- és Ponta-kabinet – teljesítményétől. Rámutatott: sem ő, sem más párttársai nem tud azonosulni a Dăncila-kabinettel, mert az szerinte csak egyetlen embert (Liviu Dragneát), nem pedig azt a pártot képviseli, amely „a legnagyobb szakértelemmel rendelkező kormányokat adta az országnak”. Andronescu szerint a PSD-nek két sürgős döntést kell meghoznia: egy másik miniszterelnököt és egy „szuperprofi” miniszterekből álló kormányt kell felállítania, Dragneának pedig az ország és párt érdekeit szem előtt tartva le kell mondania a párt elnöki tisztségéről.

Az MTI emlékeztet, hogy a pénteki tüntetésen kirobbant erőszakért eddig a PSD minden kommunikátora a jobboldali Klaus Johannis államfőt hibáztatta, mondván, hogy ő bujtatta fel az ellenzéki tüntetőket, hogy erőszakkal távolítsák el a választói legitimitással rendelkező kormányt. Ecaterina Andronescu – a PSD egyik régi, közismert, ám a jelenlegi pártvezetés által holtvágányra tolt pártkatonája, a párt egykori alelnöke – az első szociáldemokrata politikus, aki az utóbbi időben nyilvánosan is szembeszállt Dragneával.

Fellépésének a PSD-n belüli közismert – a Dragnea-korszakban még hangsúlyosabbá vált – pártfegyelem ad súlyt. A PSD elnöke ugyanis nem igazán tűri a párton belüli széthúzást, kritikusai a kizárást kockáztatják. Andronescu előtt is voltak olyanok, akik szembeszálltak Dragneával, de már egyik sem tagja a PSD-nek. Valeriu Zgonea volt házelnök akkor szólította fel lemondásra Dragneát, amikor a pártelnököt jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték választási csalásra való felbujtás és befolyással való üzérkedés miatt. Mihai Chirica jászvásári polgármester akkor szállt szembe Dragneával, amikor első, általa háttérből irányított kabinet – a Sorin Grindeanu vezette kormány – tavaly januárban sürgősségi rendelettel enyhített a btk. korrupcióellenes szigorán, több százezres tiltakozó megmozdulásokat kiváltva. Hozzájuk hasonlóan a párt korábbi elnöke, Victor Ponta volt miniszterelnök sem maradhatott meg a PSD-ben, miután tavaly nyáron nyíltan szembefordult – az időközben „kezelhetetlenné” vált miniszterelnökét (Grindeanut) eltávolítani akaró – Dragneával.

Kedden Cătălin Ivan szociáldemokrata európai parlamenti képviselő is bejelentette: kérni fogja a PSD kizárását az Európai Szocialisták Pártjából (PES), mert szerinte pártját egy szervezett bűnözői csoport sajátította ki, amely a korruptokat védi. Liviu Dragnea pártelnök egyelőre nem reagált a párton belülről érkezett bírálókra, korábban azonban egyszerűen „patkányoknak” nevezte a párt egységét bomlasztani próbáló volt tisztségviselőket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat