Krónika Online
2017. március 29., szerda; Ma Auguszta napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Dragneáék felfüggesztéssel fenyegetik Johannist

Krónika | 2016.12.27. [17:24] | Utolsó módosítás: 2016.12.27. [20:36]

Liviu Dragnea szerint megrökönyödve vett tudomást az államfő kedden bejelentett döntéséről. A PSD-elnök úgy véli, Sevil Shhaideh kormányfővé való kinevezésének elutasításával Klaus Johannisnak az a célja, hogy politikai válságba sodorja az országot.

tariceanu-dragnea-465x390_b 

A szenátust irányító Călin Popescu-Tăriceanuval, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével közösen tartott kedd délutáni sajtótájékoztatóján Dragnea elmondta, az egész országhoz hasonlóan valamennyien „megrökönyödve vették tudomásul" az államfő bejelentését.

„Kollégáimmal együtt kielemeztük a helyzetet, próbáltunk olyan alkotmányos és tisztességes indokokat találni, amelyek e döntés hátterében állhatnak. Egyetlen alkotmányos okot sem találtunk. Szerintünk ez az ember politikai válságba akarja sodorni Romániát" – fogalmazott sajtónyilatkozatában a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Dragnea elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte Johannis döntését. A bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő szociáldemokrata politikus leszögezte: sem Sevil Shhaideh, sem annak szíriai férje „nem áll kapcsolatban terroristákkal", és nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Románia számára. Dragnea szerint az államfő minden áron meg akarja akadályozni a szociáldemokratákat kormányprogramjuk érvényesítésében. Szerinte Johannis abban reménykedik, hogy ha a parlament felfüggeszti őt hivatalából, azzal „újraépítheti" magát, vagyis visszanyerheti a választók bizalmát.

Liviu Dragnea elmondta, a balliberális koalíció a következő két napban dönt arról, mit lép azok után, hogy az államfő nem hajlandó megbízni kormányalakítással a két alakulat által jelölt Sevil Shhaideht. „Amennyiben arra a következtetésre jutunk, hogy az ország érdekei megkövetelik Klaus Johannis államfői tisztségből való felfüggesztését, nem fogunk tétovázni" – jelentette ki a PSD elnöke.

„Konzultáltam a kollégáimmal, és legkésőbb holnapután döntenünk kell. A 12 órakor beszédet tartott személyt parafrazálva: alaposan meg kell fontolnunk a dolgot, de döntésünk meghozatalakor nem a saját vagy egy bizonyos csoport, hanem az ország érdekeit kell szem előtt tartanunk. Rengeteg üzenetet kaptunk, amelyekben az államfő tisztségből való felfüggesztését kérik az emberek. Amennyiben arra a következtetésre jutunk, hogy az ország érdeke ezt kívánja, nem habozunk, és kezdeményezni fogjuk az államfő felfüggesztését" – fogalmazott Liviu Dragnea.

Tăriceanu a sajtótájékoztatón ama véleményének adott hangot, miszerint az államfőnek közvetítő szerepet szán az alkotmány, hogy megszervezze a pártok közötti kormányalakítási egyeztetéseket, amikor azok nem tudnak megállapodni. Most viszont egy formálisan is megalakult többségi koalíció miniszterelnök-jelöltjét utasította el, amivel szerinte Johannis túllépte alkotmányos hatáskörét.

A szenátus elnöke egyúttal azt állította: az államfő már a választási eredmények közzétételének másnapján egy magánbeszélgetésben a mérleg nyelvét képező ALDE társelnökeinek tudomására hozta, hogy „totális" háborút akar indítani a PSD ellen, és mindent megtesz, hogy ne kelljen szociáldemokrata kormányfőt jelölnie.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
8.
8,
2016.12.28., szerda [17:48]
"... ha a muslimokat kevered a robbantassal..."
Igen? Akkor légy olyan aranyos és mond el nekünk, hogy hány robbantásról tudsz, amiket Európai városokban követtek el és nem muszlimok az elkövetők. De azt is kérdezhetném, hogy hány merényletről / borzalmas bűncselekményről (mint pl most a metroban azt a 37 évest felgyújtó szíriaiak), amiket ártatlan civilek ellen követtek el és nem a muszlimjaid az elkövetők.
Szerintem, inkább te vagy a hülye elfogult agymosott.
7.
reális
2016.12.28., szerda [12:24]
Nem kérdezte senki a süket véleményedet, ha hülyét akarsz látni, akkor nézz tükörbe, s...f.j
Évekig dolgoztam muszlimokkal, nagyon megvan a véleményem róluk
6.
yesjolesz
2016.12.28., szerda [10:26]
te egy borzalmas hulye vagy ha a muslimokat kevered a robbantassal....na de en azt mondom akkor is Forza Dragnea!!!
5.
reális
2016.12.28., szerda [08:44]
De még megszervezheti, talán nem egy dec1-es dátumra... a lehetőségek korlátlanok...
muszlim-e, jót ne várj tőle...ez vonatkozik a többségi nemzetre is mondjuk...
4.
Csiki István
2016.12.28., szerda [08:27]
Shhaideh férje nem akart robbangatni december elsején. Ez van :)
3.
evvan
2016.12.28., szerda [00:06]
A két ifjú felnőttnek a szája veszélyes, az verette meg a feneküket.
2.
ez van
2016.12.27., kedd [23:04]
"...sem Sevil Shhaideh, sem annak szíriai férje „nem áll kapcsolatban terroristákkal", és nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Románia számára". Viszont a két kézdivásárhelyi ifjú Nemzetbiztonsági kockázatot jelent.
1.
Nininininiév
2016.12.27., kedd [22:49]
Ezredes úr'Ha megnem szolaltál vona bölcs lettál volna igy csak bőcs vagy.
Hozzászólások8