Dragnea: az új kormányban helyet kaphatnak azok is, akik ellen büntetőjogi eljárás folyik

Hírösszefoglaló 2018. január 22., 23:28 utolsó módosítás: 2018. január 22., 23:29

Részt vehetnek a kormányban azok a PSD-tagok is, akik ellen büntetőjogi eljárás folyik – jelentette ki hétfőn, a Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottságának ülése után Liviu Dragnea pártelnök.

Liviu Dragnea (archív felvétel) Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Arra az újságírói kérdésre, hogy részt vehetnek-e a leendő kormányban azok a PSD-tagok, akik ellen büntetőjogi eljárás folyik, Dragnea azt felelte: „Igen”.

Úgy döntöttünk, hogy mi alakítjuk meg a kormányt, és nem más intézmények. (...) Úgy döntöttünk, hogy tekintetbe vesszük a románok 2016 decemberében adott szavazatait, és mi hozzuk létre a kormányt”

– hangzott az Agerpres szerint Dragnea válasza.

Olyan országban élünk, amelyben érvényben van az ártatlanság vélelme – jelentette ki Mihai Fifor ügyvivő miniszterelnök arra a kérdésre reagálva: helyénvalónak tartja-e, hogy a leendő kormánynak olyan tagjai is lehessenek, akik ellen büntetőjogi eljárás folyik. A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottságának hétfői ülését követően Fifor kifejtette: egy ember akkor tekinthető vétkesnek, ha jogerős bírói ítélet született bűnösségéről. 

Dragnea ugyanakkor kijelentette: nem fogják törölni a bűncselekmények közül a hivatali visszaélést. 

A Szociáldemokrata Párt elnöke ezzel a párt egyik parlamenti képviselőjének, Cătălin Rădulescunek korábbi kijelentésére reagált. Rădulescu ugyanis a PSD országos végrehajtó bizottságának hétfői ülése előtt úgy nyilatkozott: támogatja, hogy a hivatali visszaélést töröljék a bűncselekmények sorából. Az ülés után Dragnea kijelentette: nem ért egyet Cătălin Rădulescuval ebben a kérdésben, és nem áll szándékukban törölni a bűncselekmények közül a hivatali visszaélést. „Szó sincs ilyesmiről” – nyomatékosította Liviu Dragnea. 

Mihai Fifor ügyvivő kormányfő azt is elmondta az ülést követően: kielemezték a kormányprogram megvalósítását a 2017-es évre vonatkozóan, és arra a következtetésre jutottak, hogy sikerült elérni a kitűzött célokat. A programot kiegészítő javaslatokat Viorica Dăncilă kijelölt kormányfő összesíti, majd a kormányprogram aktualizált és javított változatát terjesztik a parlament elé, tette hozzá Fifor.

Amint arról beszámoltunk, a PSD vezetősége pénteken dönt a Dăncilă-kabinet összetételéről. Dragnea szerint minden tagszervezet, illetve a végrehajtó bizottság minden tagja javaslatot tehet bármelyik miniszterre. A pénteken 11 órakor kezdődő végrehajtó bizottsági ülésen összesítik ezeket, és egyenként szavaznak róluk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat