HIRDETÉS

„Teljeséggel helytelen” – Dăncilă levélben fordul Junckerhez a Brüsszel által figyelt bűnvádi eljárások ügyében

MTI 2018. március 21., 15:54
HIRDETÉS

Viorica Dăncilă román kormányfő szerint „teljeséggel helytelen” az, hogy az Európai Bizottság az utóbbi hat évben több ízben konkrét romániai bűnvádi eljárások iránt érdeklődött, illetve ezek megoldását sürgette.

Viorica Dăncilă a szerdai kormányülésen Fotó: Gov.ro

A miniszterelnök a szerdai kormányülés első, nyilvános részén bejelentette: még aznap levelet küld Jean-Claude Junckernek, a bizottság elnökének, hogy „információkat és részleteket kérjen” erről a gyakorlatról, amely

szerinte egyáltalán nem illeszthető az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretei közé.

HIRDETÉS

Az Európai Bizottság a CVM-mel az ország 2007-es uniós csatlakozása óta nyomon követi a román igazságszolgáltatás reformját, a jogállamiság megszilárdítását, az előrelépésekről és további teendőkről pedig rendszeresen országjelentéseket készít.

Felidézte: a román média a napokban egy 2012-ből származó dokumentumot mutatott be, amelyben a brüsszeli testület a CVM keretében megfogalmazott ajánlásai között kilenc akkor folyamatban lévő nagykorrupciós büntetőperben sürgetett előrelépést, név szerint említve azokat a közéleti szereplőket (köztük Adrian Năstase volt miniszterelnököt), akik ezen ügyekben vádlottként álltak a bíróság előtt.

{K1}

Dăncilă elmondta: kérésére

az igazságügyi miniszter utánanézett, hogy 2012 óta előfordult-e még ilyesmi, és kiderült, hogy nem egy elszigetelt esetről volt szó.

A román kormánypárti média értelmezésében Brüsszel beavatkozott a román igazságszolgáltatásba azzal, hogy jelezte: mely bűnvádi eljárásokban vár előrelépést. A kommentátorok szerint a nevek felsorolásával egyfajta „feketelistát” küldött Bukarestnek azokról a „nagyvadakról”, akiknek a „kilövését” szükségesnek tartja.

A Bukarestben kormányzó szociálliberális koalíció azt hangoztatja, hogy a számos magas rangú politikust rács mögé juttató korrupcióellenes ügyészséget (DNA) egy sötét háttérhatalom, az úgynevezett „párhuzamos állam” mozgatja, a vádhatóság pedig – a titkosszolgálatok és Románia nyugati szövetségeseinek utasítására – koholt vádak és hamisított bizonyítékok alapján a korrupcióellenes harc ürügyén politikai tisztogatást végez.

A bukaresti kormánykoalíció a jogállamiság helyreállítására és az ártatlanság vélelmének érvényesítésére hivatkozva próbálja átszervezni az igazságszolgáltatást és módosítani a büntetőjogot. A jobboldali ellenzék, az utcán tüntető civilek és az ország nyugati szövetségesei szerint a kormány valójában politikai pórázra próbálja kötni az igazságszolgáltatást, megakadályozandó saját korrupt politikusainak felelősségre vonását.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS