Băsescu: a hírszerzés ellenőrzés alatt tartotta az igazságügyi intézményeket

Balogh Levente 2018. május 07., 17:03

Az igazságügyi intézmények és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) kötött megkötött titkos együttműködési megállapodások célja az volt, hogy a hírszerzés ellenőrzést tudjon gyakorolni a többi intézmény fölött – állította Traian Băsescu volt államfő, aki szerint nem egyetlen ember, hanem politikusok egy csoportja találta ki azt, hogy a SRI beférkőzzön az állami intézményekbe.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Az exelnök szerint Florian Coldea, a SRI volt első igazgató-helyettese, valamint Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes ügyosztály (DNA) főügyésze – akiket több, korrupcióval gyanúsított politikus azzal vádol, hogy saját érdekeik kiszolgálására koholt vádak alapján indítottak eljárásokat politikusok és üzletemberek ellen – több ízben is tárgyalt az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) képviselővel, és ezen a megbeszélésen néha Sebastian Ghiţă szintén korrupcióval vádolt volt szociáldemokrata képviselő, üzletember, a SRI-bizottság egykori tagja is részt vett.

Annak kapcsán, hogy a gyanú szerint a SRI fedett ügynököket telepített az igazságügyi intézményekbe, Băsescu kifejtette: miután 64 megállapodást kötött az igazságszolgáltatási intézményekkel, erre már nem is volt szükség.

Miféle fedett ügynökök, amikor a teljes igazságszolgáltatás paktumot kötött a SRI-vel?

Ezt nem Coldea gondolta ki. Sokkal szélesebb körű, politikai alapú kezdeményezés volt, hogy a SRI az állam minden intézményébe beférkőzzön. Szerintem politikusok egy bizonyos köre találta ki, ők könnyítették meg a SRI számára, hogy beférkőzzön” – mondta a volt államfő, Kövesi és Coldea mellett Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfőt, Liviu Dragneát, a PSD jelenlegi elnökét, valamint Vasile Dâncu volt közigazgatásért és régiófejlesztésért felelős minisztert nevezve meg, bűnszervezetnek titulálva a csoportot.

A volt elnök szerint a paktumokat a SRI arra használta fel, hogy ellenőrzés alatt tartsa az intézményeket, és megtorolta, ha nem engedelmeskedtek neki.

Ezért vádolták meg korrupcióval Toni Greblă volt alkotmánybírót, vagy a legfelsőbb bíróság közigazgatási osztályának korábbi vezetőjét. „És az államfőt is figyelmeztették: elvitték a testvérét. Az üzenet nem nekem szólt, hanem a következő elnöknek” – idézte fel, hogy öccsét, Mircea Băsescut is korrupcióval vádolták meg, majd szabadságvesztésre ítélték.

Băsescu szerint Románia „deformált” állam, ahol az intézmények rosszul értelmezik a demokráciát, a SRI-paktumok alapján történő együttműködésnek pedig semmi köze sincs a jogállamisághoz. Álláspontja szerint a megállapodások jelentős része törvénytelen, ugyanakkor azt is felrótta, hogy még államfőként, és a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAZ) elnökeként nem tájékoztatták a paktumokról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat