Bizonyíték: a kormány etette a tüntetőket szétverő bányászokat 1990-ben

Balogh Levente 2017. szeptember 14., 18:00 utolsó módosítás: 2017. szeptember 14., 18:10

Olyan dokumentum került nyilvánosságra, amely azt bizonyítja, hogy az akkori államhatalom képviselői hívták Bukarestbe 1990 júniusában az ellenzéki tüntetések szétverésére és az ellenzéki pártok székházainak feldúlására a Zsil-völgyi bányászokat.

A védelmi minisztériumban kiadott dokumentumot a legfőbb ügyészség hozta nyilvánosságra, amely az ügyben 14 személy, köztük Ion Iliescu akkori államfő ellen is vádat emelt emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Az iratból kiderül, hogy a bányászok számára a védelmi tárca biztosított élelmet, ruházatot és higiéniai felszerelést.

A dokumentum szerint a védelmi tárca „a Bukarest rendjének és nyugalmának helyreállítására érkezett civil erők” ellátására húskonzerveket, kolbászt, szalonnát, vajat, tojást, kekszet, kezeslábasokat,

bakancsokat, alsóneműt és piperecikkeket biztosított 866 000 lej értékben, ami az akkori árfolyamon 40 000 dollárnak felelt meg.

Petre Roman akkori miniszterelnök szerint egyszerű emberiességi gesztusról van szó, a június 14-e és 19-e közötti akciókban részt vevő bányászokat meg kellett etetni, mielőtt hazaküldték őket. Mint kifejtette, a kezdeményezés Victor Atanasie Stănculescu védelmi miniszter nevéhez fűződik, de a kormány is beállt mögé.

Gelu Voican Voiculescu akkori miniszterelnök-helyettes szerint arról van szó, hogy el kellett látni és szállásolni azt a mintegy ezer bányászt, aki Iliescu elnök beszédét követően – amelyben megköszönte a Bukarestet feldúló bányászoknak, hogy helyreállították a „rendet" – nem volt hajlandó hazamenni.

Az ügyben először vizsgálódó Dan Voinea ügyész szerint ugyanakkor Stănculescu, Voiculescu és a bányászok vezetői a Bukarest szállót tették meg főhadiszállásként, és

minden este kimentek az Egyetem térre, hogy eltervezzék, hogyan támadjanak rá a bányászok az ott tüntető ellenzékiekre.

Az ügyben Iliescu, Roman, Voiculescu és társaik ellen készült vádirat összeállításában közreműködő Marian Lazăr katonai ügyész szerint az akkori államhatalmi szervek döntöttek úgy, hogy erőszakos támadást intéznek az Egyetem téri tüntetők ellen, amelyben törvénytelen módon belügyi, védelmi és hírszerzési egységek mellett több mint tízezer bányász is részt vett.

A vádirat szerint az összecsapásokban négyen meghaltak, több mint 1300-an megsérültek, és ugyanennyi személyt letartóztattak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat