Bíróság elé állították Ion Iliescut a bányászjárás ügyében

Balogh Levente 2017. június 13., 17:19 utolsó módosítás: 2017. június 13., 17:25

Emberiesség elleni bűncselekmények miatt vádat emelt kedden a bukaresti katonai ügyészség Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman volt miniszterelnök, Miron Cozma egykori bányászvezér és számos társuk ellena 27 évvel ezelőtti bányászjárás ügyében.

Ion Iliescu elhagyja az ügyészség épületét egyik korábbi kihallgatása után

A katonai ügyészség többek között a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, Virgil Măgureanu, a Nemzeti Megmentési Front első alelnöke, Nicolae Dumitru, valamint Mugurel Cristian Florescu volt főügyészhelyettes, a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának egykori vezetője ellen indított bűnvádi eljárást az 1990-es bányászjárás kapcsán.

A közvádlók szerint 1990. június 11-e és 15-e között a vádlottak „általános és szisztematikus támadást" szerveztek meg és vezettek le a civil lakosság, a bukaresti Egyetem téren tüntető tömeg, illetve a főváros lakossága ellen.

A vádirat szerint a volt állami vezetők bevonták a támadásba a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10 ezer bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat. Az ügyészség szerint az 1990. június 11–15-e közötti véres események során négy személy életét vesztette, 1272-en megsérültek, 1242 személyt pedig megfosztottak alapvető szabadságjogától.

A legfőbb ügyészég katonai részlege 2015 októberében indítottak bűnvádi eljárást az 1990. júniusi bukaresti Egyetem-téri tüntetés erőszakos leverése ügyében, kiterjesztve a gyanúsítottak körét olyan volt tisztségviselőkre, akik 27 évvel ezelőtt az ország civil és katonai hatóságait vezették.

A katonai ügyészség a 2000-es évek közepén több mint ezer tanút hallgatott ki a bányászjárás ügyében, kivizsgálta, milyen parancsok alapján, hogyan léptek fel a karhatalmi erők, de 2007-ben egy alkotmánybírósági döntés nyomán az ügyet a civil ügyészekre bízták, akik – formai hibákra hivatkozva – 2009-ben vádemelés nélkül lezárták az aktát. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) tavaly szeptemberben az 1990-es atrocitások kivizsgálására és kártérítésre kötelezte a román államot. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat