Beüzemelték: vészhelyzet esetén telefonon figyelmezteti a lakosságot Ro-Alert riasztórendszer

Krónika 2018. szeptember 15., 14:28 utolsó módosítás: 2018. szeptember 15., 14:44

Beüzemelték szombaton a román hatóságok a ro-alert.ro honlapot, amelyen megtalálhatók a lakosságot vészhelyzet esetén figyelmeztető rendszerrel kapcsolatos fontos információk. Hétfőtől országszerte tesztelik a Ro-Alert rendszert.

Fotó: Agerpres/Cătălina Paun

Raed Arafat, a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (DSU) vezetője sajtótájékoztató keretében ismertette az új weboldalt szombaton. Mint mondta, a szombat reggel 9 órától elérhető honlapon a Ro-Alert rendszerrel kapcsolatos valamennyi fontos információ megtalálható, beleértve a működéséhez szükséges telefonbeállításokat, a DSU-alkalmazás telepítésének módját, a rendszerrel kapcsolatos gyakori kérdések válaszait is.

Arafat rámutatott,

hétfőtől 27-éig országos szinten tesztelni fogják a Ro-Alert rendszert. Arra kérik a lakosságot, ha még nem tette meg, végezze el telefonján a szükséges beállításokat, hogy megkapja a figyelmeztető üzeneteket, és értsék meg, miként működik a rendszer.

A DSU vezetője hangsúlyozta, a teszteléseket követően a Ro-Alert rendszert kizárólag nagyon súlyos helyzetekben fogják használni.

Nem áll szándékunkban túl gyakran alkalmazni, mert ezáltal egyrészt csökkenne a lakosság érdeklődése, másrészt zavaró lenne, mert a hang, amelyet a rendszer kibocsát, nem szűnik meg addig, amíg az illető el nem olvassa az üzenetet. A telefon abban az esetben is hanggal jelzi az üzenet érkezését, amikor a készülék néma üzemmódban van. Ha üzenet érkezik, azt jelenti, hogy valami súlyos dolog történt

– idézte Arafatot az Agerpres hírügynökség, hozzátéve, a rendszer nem használ semmiféle személyes adatot, nem telefonszámra küldi az üzenetet. „Ez nem SMS-üzenet, hanem más típusú” – mondta.

Raed Arafat kiemelte, az üzeneteket román nyelven küldik, de „térségtől függően” más nyelvűek is lehetnek. Földrengésveszélyre figyelmeztető üzeneteket nem küldenek ki, hogy ne keltsenek pánikot az emberek körében – hangoztatta a katasztrófavédelem vezetője, aki szerint a figyelmeztető rendszer bármikor leállítható, kikapcsolható, de nem ajánlatos ezt tenni, hiszen veszély esetén életmentő lehet.

A veszélyes meteorológiai jelenségek, árvizek, terrortámadások esetén vagy más, a lakosságot fenyegető helyzetekben használandó Ro-Alert rendszer kialakítása hozzávetőlegesen hatmillió euróba került, és olyan országokban is alkalmaznak hasonlót, mint Hollandia, Lettország, az Amerikai Egyesült Államok vagy Izrael.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat