Besúgó volt a Román Akadémia új elnöke? – A külügyi hírszerzésnek jelenthetett Ioan Aurel Pop

Balogh Levente 2018. április 12., 17:25

A 22 című folyóirat szerint Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia frissen megválasztott elnöke szerepel egy 1985-ös listán, amely a külügyi hírszerzéssel együttműködő személyek nevét tartalmazza.

Ioan Aurel Pop

Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia újonnan megválasztott elnöke is együttműködött a kommunista titkosrendőrség, a Szekuritáté azon egységével, amely a román emigráció tagjait tartotta megfigyelés alatt – írta a 22 című folyóirat.

A Mădălin Hodor által végzett kutatások szerint Aristotel Stamatoiu tábornok, a Külügyi Hírszerző Központ – a jelenlegi Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) elődje – vezetője 1985-ben minden alárendelt intézményt arra utasított, hogy tegye naprakésszé az informátorok listáját, és továbbítsa az adatokat a nyilvántartóba. Ennek az utasításnak tett eleget az emigráció tagjainak megfigyelésére szakosodott 0225-ös egység is, amelynek mintegy kétszáz nevet tartalmazó listáján a nacionalista román történetírás képviselőjének számító Pop mellett olyan nevek is szerepelnek, mint Cornel Nistorescu újságíró vagy Dorel Abraham szociológus.

Megjelennek magyar nevek is, többek között dr. Jeszenszky Ferenc volt csíkszeredai kórházigazgatóé.

Mint arról beszámoltunk, Ioan Aurel Popot múlt csütörtökön választották meg az akadémia elnökévé. A 63 éves, történész végzettségű Ioan Aurel Pop a Kolozs megyei Vasasszentivánon született, a középiskolát Brassóban végezte, egyetemi oklevelét, évfolyamelsőként a kolozsvári Babeş–Bolyai egyetem történelem szakán szerezte, doktori disszertációját a középkori Erdélyből írta.

Kolozsváron végigjárta az egyetemi oktatói ranglétrát, 2012-től a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektora, több külföldi egyetem vendégprofesszora. Betöltötte a New York-i és velencei román kulturális intézet igazgatói tisztségét. 2001-től a Román Akadémia levelező, 2010-től rendes tagja. Több mint 50 könyv és 300-nál több tudományos értekezés szerzője, számos belföldi és külföldi díj kitüntetettje.

Amint arról beszámoltunk, Ioan Aurel Pop tavaly súlyos kijelentésekkel terhelte a magyar–román viszonyt.

A Román Akadémia által tavaly tavasszal létrehozott – főleg Oroszországgal foglalkozó – „Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratóriuma" (LARICS) bemutatkozó rendezvényén a BBTE rektora azt állította, hogy Románia „egy másik szomszédjával, Magyarországgal is információs és kommunikációs háborút visel", Budapest pedig „saját költségvetéssel rendelkező állami főosztályt hozott létre Trianon 100 elnevezéssel". Ezt követően a román sajtó a magyar kormány „románellenes propaganda-főosztályaként" állította be a magyarországi Trianon 100 nevű kutatócsoportot.

Ioan Aurel Pop tavaly augusztusban gyakorlatilag „kitessékelte" az országból Kelemen Hunort, miután az RMDSZ elnöke azt nyilatkozta, a románságnak el kell fogadnia, hogy az erdélyi magyarság nem fogja tudni és nem is akarja ünnepelni 1918-at. „Ha nem ismered el a román nemzeti ünnepet, nem élhetsz ebben az országban” – fogalmazott a román történész.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat