Belgrád politikai üldözöttnek tekinti, és megtagadta Sebastian Ghiță kiadatását

Rostás Szabolcs 2018. július 27., 19:09 utolsó módosítás: 2018. július 27., 19:16

Visszautasította a belgrádi legfelsőbb bíróság a román hatóságoknak Sebastian Ghiță üzletember, volt parlamenti képviselő kiadatására vonatkozó kérelmét. Szerbia szerint a korrupcióval gyanúsított politikust hazájában politikai nézetei miatt üldözik.

Sebastian Ghiță

A belgrádi legfelsőbb bíróság nem jogerős határozatáról pénteken számolt be a szerbiai sajtó. A balkáni országba másfél évvel ezelőtt megszökött üzletember-politikus ellen a bukaresti legfelsőbb bíróság korábban két letartóztatási parancsot is kibocsátott, mivel összesen hat bűnvádi eljárást folytat ellene az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) különböző korrupciós és gazdasági bűncselekmények miatt. Az ügyészség szerint Ghiță megpróbálta kivonni magát a büntetőjogi felelősségre vonás alól, és megszegte az ellene foganatosított hatósági felügyelet szabályait.

Mindezt azonban a szerb igazságszolgáltatás nem vette figyelembe, hanem megállapította, hogy Sebastian Ghiță Szerbiában benyújtott menedékjogi kérelme megfelel a törvényi feltételeknek. Az ítélet megfellebbezhető.

Sőt a belgrádi legfelsőbb bíróság szerint Ghițát hazájában politikai nézetei miatt üldözték.

A bukaresti parlamentbe 2012-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben bejutott, majd a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia (PRU) alakulatba átigazolt politikus a 2016-os választásokon vesztette el képviselői mandátumát és az ezzel járó mentelmi jogát, amikor a PRU nem jutott be a törvényhozásba. Az ellene zajló bűnvádi eljárások hatására – kijátszva a megfigyelésével megbízott rendőrök éberségét – 2016. december 20-án távozott Romániából, majd 2017. április 13-án Belgrádban őrizetbe vették; letartóztatásakor hamis szlovén okmányokkal próbálta igazolni magát. Két hónappal később óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Tagja volt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottságnak, és feltételezések szerint a Román Hírszerző Szolgálathoz (SRI) fűződő kapcsolatai is szerepet játszhattak abban, hogy informatikai cégei futószalagon nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat. Florian Coldea altábornagyot, a SRI volt igazgatóhelyettesét tavaly januárban éppen amiatt helyezték tartalékos állományba, mert Ghiță kompromittáló információkat tett közzé róla. Kiderült, hogy a politikus fizette Coldea külföldi nyaralását, másrészt Ghiță azzal vádolta a SRI igazgatóhelyettesét, hogy Laura Kövesivel, a DNA (időközben leváltott) vezető ügyészével együtt egy külföldi szövetséges titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntöttek arról, ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat