Alapfokon felmentette a bíróság Victor Ponta volt kormányfőt

Balogh Levente 2018. május 10., 16:43 utolsó módosítás: 2018. május 10., 17:03

Alapfokon felmentette a bukaresti legfelsőbb bíróság csütörtökön Victor Ponta egykori szociáldemokrata miniszterelnököt és Dan Șova volt fejlesztési minisztert az úgynevezett Turceni–Rovinari-perben.

Dan Șova és Victor Ponta egyelőre fellélegezhet a felmentő ítélet hallatán

Az Országos Korrupcióellenes Ügysztály (DNA) többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával állította bíróság elé Pontát. A perirat arról a két (Turceni-ben és Rovinari-ban működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely 2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott – a vád szerint törvénytelenül – Dan Șova ügyvédi irodájának, aki állítólag Pontának is juttatott a pénzből.

Șovát adócsalással, okirat-hamisítással, pénzmosással és hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel vádolták meg.

Pontáról a DNA vádirata azt állítja, hogy 2007–2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2–3000 eurós honoráriumot Dan Șova cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított úgy, hogy más ügyvédek teljesítési igazolását lemásolta.

A teljes összeg a DNA szerint 181 439 lejre rúg, amiből a kormányfő két bukaresti lakást vásárolt. Emellett a gyanú szerint Şova ügyvédi irodája fizette gépkocsija lízingdíját is, 81 ezer lej értékben. Ponta ügyvédként állt üzleti kapcsolatban Șovával, de ebben az időszakban már annak a választókerületnek a parlamenti képviselője volt, amelyben a két állami hőerőmű működik.

A DNA szerint Șova ügyvédi irodája nem jutott volna ilyen előnyös állami megrendeléshez, ha nem tudták volna róla, hogy Victor Ponta parlamenti képviselő támogatását élvezi. Az ítélet nem jogerős, ellene a DNA fellebbezéssel élhet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat