A Román Akadémia elnöke tagadja, hogy együttműködési megállapodást írt alá a Szekuritátéval

Hírösszefoglaló 2018. április 12., 22:51 utolsó módosítás: 2018. április 12., 23:08

Tagadja a Román Akadémia elnöke, Ioan Aurel Pop, hogy együttműködött volna a Szekuritátéval.

Ioan Aurel Pop Fotó: Alina Bianca Bălan

Ioan Aurel Pop ezzel azokra a csütörtökön megjelent sajtóhírekre reagált, amelyek szerint az ő neve is megtalálható a Ceauşescu-rezsim 0225-ös katonai egységével együttműködő személyek listáján. Az említett katonai egység feladata volt a román emigránsok megfigyelése – írja az Agerpres.

Az Akadémia elnöke csütörtökön közölte a sajtóval, hogy semmiféle együttműködési megállapodást nem írt alá a Szekuritátéval, és

valószínűleg csak azért található meg a neve a listán, mert 1985-1987 között volt főnöke (Ştefan Pascu, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem volt rektora) kérésére írt néhány történelmi tárgyú cikket, amelyek egy németországi lapban jelentek meg.

Ioan Aurel Pop felidézte, hogy a diktatúra idején csaknem lehetetlen volt külföldön, de még itthon is publikálni, hacsak nem pártpropaganda közléséről volt szó. Ştefan Pascu azzal kérte őt fel a cikkek megírására, hogy azok a román emigráció kiadványában fognak megjelenni, és ő nem utasíthatta el főnöke felkérését – magyarázta Ioan-Aurel Pop, aki szerint ez lehet az egyetlen magyarázat arra, hogy az ő neve is megjelenik a Szekuritáté emigránsokat figyelő kollaboránsainak listáján.

Egyébként is, a nevem mellé az van írva, hogy NEM”

– tette hozzá a BBTE rektora és a Román Akadémia nemrégiben megválasztott elnöke.

Pop kifejtette, hogy 1989 előtt csak a kommunista tömb országaiba utazhatott, és nem vehette fel a kapcsolatot a román emigránsokkal. Kiemelte, hogy Münchenben latin paleográfiát szeretett volna tanulni, ösztöndíjat is kapott rá, de a Szekuritáté megakadályozta kiutazását, mert nem tartotta megbízhatónak.

A listát, amelyen kétszáz név szerepel, a Revista 22 című folyóirat közölte csütörtökön.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat