HIRDETÉS

A Fekete-tengeren sodródó migránshajót vontattak kikötőbe

MTI 2017. szeptember 13., 12:46
HIRDETÉS

A Fekete-tenger nemzetközi vizein viharba került, segítséget kérő halászhajóhoz riasztották a román határrendészetet és haditengerészetet: a több mint 150 embert szállító halászhajót szerda hajnalban bevontatták a midiai kikötőbe.

Fotó: Politiadefrontiera.ro

A határvédelem fekete-tengeri összevont megfigyelő rendszere (SCOMAR) kedden észlelte a Midiától 32 tengeri mérföldnyire a román felségvizek felé közeledő hajót,

a hadsereg egy helikopteres járőre pedig megállapította, hogy nagyon sok ember tartózkodik a fedélzetén.

HIRDETÉS

A parti őrség két hajója azonnal elindult a gyanús vízi jármű felé, és a haditengerészet egy térségben tartózkodó hajójától is segítséget kértek, a tenger ugyanis viharos volt, a halászhajó rádiós vészjelzéseket adott le, és a kétméteres hullámok a fedélzetén összezsúfolódott emberek életét veszélyeztették.

Románián keresztül vezet az egyik új migrációs útvonal
Új migrációs útvonalak alakulnak ki Spanyolországon és Románián keresztül, a Földközi-tenger keleti és központi medencéjében kialakult illegális migráció megfékezését célzó európai uniós intézkedéseket megkerülve.

A RUYA 1 nevű halászhajót hajnali két órára sikerült bevontatnia Midiára egy olajkutató platformhoz tartozó civil hajónak.

Fotó: Politiadefrontiera.ro

Fedélzetén 157 embert - köztük 56 gyermeket - találtak, akik iráni és iraki állampolgároknak mondták magukat.

A bevándorlási hatóság - egészségi állapotuk felmérése és a szükséges elsősegélynyújtás után - megkezdte azonosításukat. Az ügyben a konstancai ügyészség indított büntetőjogi vizsgálatot.

Az utóbbi időben heti rendszerességgel vagy sűrűbben érkeznek ázsiai bevándorlókat szállító kisebb-nagyobb hajók Törökországból a román vizekre.

A parti őrség legutóbb szombaton fogott el egy csaknem száz illegális bevándorlót szállító hajót.

A bevándorlási hivatal szerdán azt közölte, hogy a szombaton Romániába érkezett 96 külföldi (iraki és iráni) állampolgárt ügyészségi rendelet alapján 30 napra őrizetbe vették, és megkezdték a kiutasításukkal kapcsolatos eljárásokat.

Fotó: Politiadefrontiera.ro

A csoport tagjait kitoloncolásukig az otopeni-i és aradi zárt befogadóközpontban helyezték el, ahol lefényképezték őket, ujjlenyomatot vettek tőlük, értéktárgyaikat és telefonjaikat pedig érkezéskor le kellett adniuk - derül ki a bevándorlási hivatal közleményéből.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS