Sára Tímea: már az olimpiai részvétel is egy beteljesült álom

2014. január 30., 20:39

Sára Tímea gyergyószentmiklósi sífutó számára gyermekkori álma teljesült, amikor kiderült, hogy részt vehet a februári téli olimpián. A 21 éves sportoló tisztában van vele, hogy messze áll a dobogós helyezésektől, de így is van bizonyítási vágy benne.

Négy évvel ezelőtt csak kevésen múlt, hogy Sára Tímea lemaradt a vancouveri téli olimpiáról, azonban idén már nem a gyergyószentmiklósi sífutó nélkül rendezik meg az ötkarikás játékokat: az immár 21 éves sportoló február másodikán Románia olimpiai csapatának tagjaként indul Szocsiba, és reméli, hogy minden rendben lesz a február 7. és 23. között zajló játékokon.

„Nagyon jó érzés tudni, hogy ott leszek Szocsiban, egy régi álmom vált valóra. Nagyon izgulok a versenyek miatt” – árulta el Sára Tímea, aki a Nemzetközi Síszövetség szakági rangsorában a legelőkelőbb helyen áll a hazai női sífutók közül, így ő kapta meg a Romániának járó kvótát.
A sportoló kifejtette, gyerekkora óta álmodozik arról, hogy egyszer az ötkarikás játékokon szerepelhet: „Már kiskoromban sokat játszottam az olimpia gondolatával, és mindenképpen el szerettem volna érni ezt a célt.”

Sára Tímea sífutó
Sára Tímea 1992. április 21-én született Gyergyószentmiklóson. Tízéves korában itt szeretett bele a sífutásba, két évvel később pedig már a korosztályos bajnokságban ért el sikereket. Mivel a gyergyói Sportklubnál nincs felnőttszakosztály, kénytelen volt klubot váltani, és immár a Bukaresti Dinamo versenyzője. Élete első olimpiáján, Szocsiban három számban áll rajthoz: 1,2 kilométeres sprintversenyben, a 10 kilométeres klasszikus sífutásban, illetve a 15 kilométeres síatlonban.

A sportoló elérhető célokat tűzött ki: „Annyit várok el magamtól, hogy tisztességesen helytálljak a versenyeken. Nem szerezhetek érmet, mivel nincsenek az országban olyan felkészülési és anyagi feltételek, amilyenek a sífutó-nagyhatalmaknál.” A versenyző elmondta, nagyon sokat dolgozik azért, hogy minél jobb eredményt érjen el az olimpián.

„Napi három edzésem van, ezek közül legfontosabb a délelőtti, ami átlagosan két-három órát szokott tartani. A napi hat-hét óra edzés miatt kevés szabadidőm van, de mindig van egy kétórás délutáni pihenő” – mesélt a felkészülési időszakban végzett edzésekről.

Sára Tímeától megtudtuk, nagyon sok bátorító üzenetet kapott az elmúlt időszakban, ezek pedig sokat jelentenek számára: „Legfőképp a családom bátorít, ők a tévéképernyőn keresztül is nagyon fognak szurkolni nekem. Mellettük még a barátaim is sokat biztatnak, de több gyergyóitól is kaptam már támogató jellegű üzeneteket. Ezek nagyon sokat jelentenek számomra, köszönöm szépen!”

A pályafutása első olimpiájára készülő sífutó kiemelte, a felkészülési időszak hajrájában nem csak pozitív gondolatok járnak a fejében, hanem rossz dolgok is, ezekre azonban próbál nem odafigyelni. „Leginkább attól félek, nehogy valamilyen egészségügyi problémám legyen a versenyek alatt, amelyek befolyásolhatják a teljesítményemet” – mondta.

A fiatal sportoló egykori edzője, Jánosi Béla szintén tisztes helytállásra számít a gyergyószentmiklósi versenyző részéről: „Tímeán nagyon korán észre lehetett venni, hogy tehetséges, már 10 évesen kitűnt a többiek közül. Ha a mezőny közepében tud végezni, az már egy nagyszerű eredmény lesz.”

Kertész László

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat