Krónika Online
2017. március 26., vasárnap; Ma Emánuel napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Magyarellenesség kosárlabdában is

Nagy-Méhész Tünde | 2014.04.02. [16:38] | Utolsó módosítás: 2014.04.02. [19:30]

A Marosvásárhelyi Maros KK kosárlabdacsapata feljelentette a Nagyszebeni CSU azon szurkolóit, akik a két csapat hétvégi mérkőzésén nyomdafestéket nem tűrő, magyarellenes feliratot tartalmazó molinót feszítettek ki. A klub a rendőrség és csendőrség bevonása után a Román Kosárlabda-szövetséghez (FRB) és az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul az ügyben.

Maros_Szeben_bA nagyszebeniek „üzenete”

A férfi Nemzeti Liga 25. fordulójának rangadóján a Marosvásárhelyi Maros KK együttese a Nagyszebeni CSU-t fogadta. Az alapszakasz harmadik helyéért játszott mérkőzés elején a vendég együttes szurkolói magyarellenes, xenofób molinót függesztettek ki.

A hazai drukkerek önuralomról és sportszerűségről tettek tanúbizonyságot, és nem válaszoltak a provokációra, a klub azonban nem hagyja annyiban a sérelmeket. Lapunk kérdésére Kádár Zoltán, a vásárhelyi csapat sajtószóvivője elmondta, hogy a rendőrségen és a csendőrségen is feljelentették a szurkolókat, akiknek azonosítását várják a rendvédelmi szervektől, hiszen a dokumentációban az esetről készült fotókat is elküldték.

A sajtószóvivő hozzátette: a klub hamarosan a Román Kosárlabda-szövetséghez és az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz is elküldi hivatalos beadványát az üggyel kapcsolatban.

Közleményében a klub úgy fogalmaz: sajnálatosnak tartják, hogy egy olyan hagyományokkal rendelkező klub, mint a Nagyszebeni CSU – amely a romániai kosárlabdázás egyik jelentős műhelye, illetve korábbi országos bajnoka – megengedi, hogy nevét egy csoport huligánnal asszociálják. Nagyszebennek, Európa egyik multikulturális fővárosának nem szabadna ilyen kontextusba kerünie – teszik hozzá.

A közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy a nagyszebeni szurkolók részéről nem első alkalommal tapasztalnak magyarellenes, xenofób megnyilvánulásokat. Kiemelik: az előző szezonban szintén a Maros KK elleni találkozón felhangzott a „Ki a magyarokkal az országból!" rigmus, illetve idén a címvédő CSU Ploieşti elleni találkozón is „anyáztak”.

„Most a rendvédelmi szerveken és a román szövetségen a sor – amelyek fotós bizonyítékokat is kaptak –, hogy határozottan lépjenek fel az üggyel kapcsolatban, és biztosítsák a sportcsarnokokban a fair play szellemét" – áll a közleményben.

Kádár Zoltán, a klub szóvivője emellett a Krónikának elmondta: a rendőrségtől azt várják, hogy azonosítsák a tetteseket és büntessék meg őket, míg a szebeni klubtól, hogy határolódjanak el az esettől és tiltsák el a magyarellenes, xenofób szurkolóikat a sportesemények látogatásától. A szövetség részről pedig arra számítanak, hogy példamutatóan jár el az esettel kapcsolatban.

A Román Kosárlabda-szövetség (FRB) szerdai közleményében – amelyet a Totalbaschet.ro szakportál megkeresésére, tehát nem hivatalból adott ki – elítélte a szurkolók diszkriminatív és xenofób megnyilvánulásait, büntetést azonban egyelőre nem helyez kilátásba: „Ezekért a cselekedetekért teljes mértékben a szurkolók a felelősek, az őrző-védő cégeknek és az illetékes hatóságoknak, a csendőrségnek kötelessége közbelépnie és megakadályoznia az ilyen jellegű megnyilvánulásokat.”

sepsi_targo_banner_bA sepsiszentgyörgyiek târgoviștei fogadtatása

Az FRB közleményében emlékeztet arra, hogy a múlt héten a Román Kupa női négyes döntőjében is ellenségesen fogadták Târgoviștén a Sepsi SIC csapatát – amely a döntőben 67:61-re kikapott az Aradi ICIM-től –, hiszen a hazai szurkolók egy helységnévtáblára utaló transparenst feszítettek ki a román himnusz alatt, amelyen Sepsiszentgyörgy magyar neve át volt húzva. Az eset kapcsán a szakszövetség jelezte, az FRB megfigyelője azonnal eltávolíttatta a feliratot a lelátóról.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
4.
hun
2014.04.04., péntek [22:54]
nincs semmi tortenelmuk itt Erdelyben, hisz nem is vannak itt csak a nagy anektalas ota,de ezt a felretanitott fiatal nem tudhatja,es hogy pofazik a sok jottment hazudnak ejjel hazugnak nappal me tudjak Erdely azoke akiknek osei az Isten nepehez tartoznak,mert Isten nyelve a magyar, nezd a Teremtes Konyve ,Nimrod osapankrol ir, de egy szo sincs hogy a roman Noe unokaja idejen letezik?/??????????
3.
ferenc lama
2014.04.03., csütörtök [14:01]
Mondják ezt a büdös, koszos oláh cigányok!
2.
Romanok haza
2014.04.02., szerda [20:40]
Nagyon ráb*sznak még a románok egyszer...
1.
Ata
2014.04.02., szerda [19:59]
Barcsak fogna az olahok atka...mert en ''mennek Romaniabol'' edes Erdely formajajaban....ok meg maradjanak meg a kiflijukkel, Moldaviajukkal eggyutt
Hozzászólások4