HIRDETÉS

Új tereket ad a kultúrának a gyergyói művelődési központ

Balázs Katalin 2017. január 04., 16:48

Számvetést készített a Gyergyó­szentmiklósi Művelődési Központ: Fórika Sebestyén igazgató úgy fogalmazott, tartalmas és eseményekben gazdag évet zárt az intézmény.

A korábban sikeres rendezvényeket megtartották, néhányat átalakítottak, újakkal bővítették a kínálatot, ugyanakkor a jövőre vonatkozóan is vannak módosító javaslataik. Fórika összegzésképpen elmondta, 2016-ban 76 napon tartottak a művelődési központ által szervezett rendezvényeket Gyergyószentmiklóson, több mint ötven fő rendezvénye volt a központnak, amely partner volt más események kivitelezésében is. Közel negyvenezer ember vett részt tavaly a kulturális jellegű programokon. A Fórika Sebestyén által vezetett intézmény munkaközössége hat személyből áll, őket az év során számos önkéntes, bedolgozó és társintézményi alkalmazott segítette.

Zene és hagyományőrzés

A gyergyói Dzsessz klub újdonságnak számít a központ kínálatában, a tavaly útjára indított projekt keretében két koncertre került sor, ugyanakkor a nagy hagyományú rendezvényeket is felsorolta az intézményvezető: „A városi farsangtemetésen évről évre egyre többen vesznek részt a gyermektáncházi eserményeken. A Klassz Tavasz zenei fesztivál is egyre közismertebbé válik, neves meghívottaink 2016-ban magasra tették a mércét.

A gyermeknap immár elképzelhetetlen a kézműves-foglalkozások, a Szirénázó szupercsapat, illetve az ügyességi vetélkedők, gyermeknapi versmondók találkozója nélkül. Nagy tömeget mozgatott meg a Nyári kulturális fesztivál, a Gyilkostói sokadalom, a Szent Miklós Napok, de kelendő volt a komolyzenei bérlet: a Virtuózok újfajta zenei élményt adtak a közönségnek” – mondta el a vezető. A rendezvények szervezésében számos intézmény, szervezet vállal partnerséget, ezek munkáját nélkülözhetetlennek nevezte Fórika Sebestyén, aki kiemelte a támogatók fontosságát is. A leglátogatottabb, a legtöbb turistát vonzó eseménynek a Gyilkostói sokadalom és a Nyári kulturális fesztivál bizonyult.

Kimozdulni a komfortzónából

A rendezvényeknek frissességet kölcsönöz a helyszínek változása is, véli az igazgató. Példaként a Nyári kulturális fesztivált említette, amelynek tavaly először lett egyik helyszíne a Szent Miklós-templom környéke. Az új helyszín jobban megmozgatja az embereket, a komfortzónából való kimozdítást szereti a közönség – tapasztalta az intézményvezető. Mint mondta, nem visszatetsző, ha templomban tartanak dzsesszkoncertet: a zsinagóga is vonzó helyszínnek számít. Ennek ellenére azt is tudják a művelődési központosok, hogy nem minden helyszín szerencsés választás.

A tavalyi városnapokon a Márton Áron utcában szervezett koncert, illetve a főtéri fényjáték megoldásával sokan voltak elégedetlenek. Ennek kapcsán az igazgató megjegyezte, nem a városvezetésen múlt, hogy nem a főtéren tartottak minden eseményt. Fórika Sebestyén abban reménykedik, hogy a következő esztendőkben sikerül kivitelezni azt az elképzelést, hogy a városközpont újra visszanyerje az egykori piactérhez hasonló, ám modern jellegét, és hogy állandó rendezvények helyszíne lehessen a jelenlegi park.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS