HIRDETÉS

Shakespeare-szonettek a temesvári színpadon

Hírösszefoglaló 2017. január 10., 15:24

Bemutatóval indítja a 2017-es évet a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház január 11-én – közölte a társulat.

A nagy sikerű Koldusopera után két évvel újabb előadással készül Kelet-Európa és a Balkán színházainak szókimondó szerb rendezője, Kokan Mladenovic. Ezúttal egy Shakespeare-szonettből indul ki az előadás. A nagy drámaíró drámáiban megfogalmazódó társadalomkritika a rövidebb, verses formájú alkotásokban sokszor jóval konkrétabb formában jelenik meg. Ezt a sűrített formát használta fel Kokan Mladenovic és csapata, és a rájuk jellemző sokrétű értelmezési tartományba áthelyezve, sikerült még tovább sűríteniük és ezáltal a végtelenségig kitágítaniuk Shakespeare 66. szonettjét.

Az erős társadalomkritikai éllel bíró szöveg az alkotók olvasatában újfajta jelentéstartalmakkal telítődik, anélkül, hogy elszakadna a shakespeare-i univerzumtól. A szonett minden sora önálló jelenetté bővül, melyekben közismert Shakespeare-figurák és -motívumok köszönnek vissza. Ennek az olvasatnak értelmében a Macbethek, Othellók, III. Richárdok, Rómeók és Júliák, Titus Andronicusok ma is közöttünk járnak. Így, miközben az előadás kíméletlenül állást foglal a világ aktuális társadalmi, politikai, gazdasági kérdéseiben, egy percig sem enged megfeledkezni a shakespeare-i univerzum időtlenségéről és időn kívüliségéről.

A Shakespeare, Sonnet 66 című előadás bemutatóját január 11-én este 7 órától láthatja a közönség a színház nagytermében. Ezen kívül januárban még két további alkalommal is megtekinthetik az előadást a színház látogatói, január 12-én, valamint 29-én este 7 órai kezdettel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS