HIRDETÉS

Románia és Magyarország jelöltje sem kaphat Oscar-díjat

Krónika 2016. december 18., 17:41

Románia és Magyarország nevezettje sem került be a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes alkotások szűkített listájára, amelyen kilenc mozi szerepel. 

Románia Cristi Puiu Sieranevada című filmjét nevezte Oscar-díjra, a hétvégi lista megjelenését követően a rendező úgy nyilatkozott, korrekt döntés volt, az ő filmje pedig nem a zsűritagok „szájíze\" szerint való. Azt is elmondta, anyagi okok miatt nem tudták megfelelőképpen népszerűsíteni a filmet Amerikában. Magyarország a Tiszta szívvel című akcióvígjátékot nevezte a kategóriában, ám Till Attila második játékfilmje sem jutott tovább. A Németország által nevezett, Toni Erdmann című, német–osztrák–román koprodukcióban, bukaresti helyszíneken is forgatott film viszont szerepel a szűkített listán, akárcsak Az ügyfél című iráni alkotás is.

Az amerikai filmakadémia péntekre virradóra Los Angelesben jelentette be, Maren Ade műve, a Toni Erdmann című német-osztrák koprodukció és Aszgar Farhadi iráni rendező Az ügyfél című párkapcsolati drámája, a Tanna című ausztrál (Bentley Dean, Martin Butler), az Ez csak a világ vége című kanadai (Xavier Dolan), A homok alatt című dán (Martin Zandvliet), a Kongens Nei című norvég (Erik Poppe), a Paradise (Mennyország) című orosz (Andrej Koncsalovszkij), Az ember, akit Ovénak hívnak című svéd (Hannes Holm) és az Életem Cukkiniként című svájci (Claude Barras) alkotás van versenyben az Oscar-jelölésért.

Az amerikai filmakadémia idén nyolcvanöt alkotásból választotta ki a kilenc művet, amelyből január közepén az intézmény által felkért bizottságok választják ki a végső öt jelöltet. A testületek New Yorkban, Los Angelesben és Londonban nézik meg a listán szereplő filmeket január 13. és 15. között, a végső jelölteket január 24-én jelentik be.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS